ADA/EASD: Skupni konsenz za zdravljenje hiperglikemije

17. 10. 2018

Glavna novica letošnjega kongresa Evropskega združenja za diabetes je skupni konsenz ameriškega in evropskega diabetološkega združenja ADA/EASD glede algoritmov zdravljenja hiperglikemije. Namesto ene ta prinaša več shem za zdravljenje hiperglikemije za različne situacije – v primeru znane srčno-žilne bolezni, srčnega popuščanja, potrebe po zmanjšanju telesne teže, potrebe po znižanju stroškov zdravljenja ter v primeru potrebe po injekcijski terapiji.

Neprespana noč spodbudi nastanek sladkorne bolezni

18. 9. 2018

V zadnjem času se vse več ve o povezavi med pomanjkanjem spanja in pojavom sladkorne bolezni. Japonski znanstveniki iz Toho University Graduate School of Medicine pa so želeli pojasniti mehanizem, kako je pomanjkanje spanja povezano z metabolizmom glukoze.

Metformin zmanjša ščitnične gomolje

18. 9. 2018

Metformin, ki zmanjšuje odpornost proti inzulinu, bi lahko vplival tudi na rast ščitničnih gomoljev, zato so znanstveniki preverili, ali obstaja povezava med zdravljenjem z metforminom in ščitničnimi gomolji.

Aspirin znova brez zelene luči v primarni preventivi

18. 9. 2018

Na srečanju evropskega kardiološkega združenja so predstavili rezultate nove velike randomizirane raziskave ASCEND, v kateri so proučevali vlogo aspirina v primarni preventivi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2

Agonist GLP-1 in glukagona za zmanjšanje telesne teže pri SB2

18. 9. 2018

Zmanjšanje telesne teže za 5 % in njeno nadaljnje vzdrževanje izboljšata urejenost glikemije in omejita srčno-žilne dejavnike tveganja. Zavedanje o pomembnosti nadzora nad težo za izboljšanje izidov zdravljenja pri debelih ali prekomerno prehranjenih bolnikih s sladkorno boleznijo (SB) tipa 2 narašča.

Omega-3 in bolniki s sladkorno boleznijo

18. 9. 2018

V sklopu raziskave ASCEND (A study of cardiovascular events in diabetes) so preverjali, ali je nadomeščanje omega-3-maščobnih kislin učinkovito in varno pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 brez že znane srčno-žilne bolezni, torej v okviru primarne preventive.

Ali liraglutid poveča možnosti za zanositev v postopkih IVF?

6. 7. 2018

Liraglutid je v primerjavi z metforminom v pilotni študiji slovenskih strokovnjakov povečal možnosti za zanositev žensk s sindromom PCO, vključenih v postopek umetne oploditve (IVF), sta pojasnila prof. dr. Andrej Janež, dr. med., in dr. Mojca Jenstrle Sever, dr. med.

Globalno ekonomsko breme sladkorne bolezni se povečuje

22. 6. 2018

Ocenjuje se, da bo v letu 2040 število diabetikov, starih od 20 do 79 let, znašalo 642 milijonov (vsak deseti zemljan). Podatki, objavljeni v Diabetes Care, pa prinašajo napovedi neposrednih in posrednih stroškov do leta 2030.

Breme raka zaradi sladkorne bolezni in čezmerne teže

22. 6. 2018

5,6 % v letu 2012 odkritih primerov raka po svetu lahko pripišemo sladkorni bolezni in čezmerni teži kot neodvisnima dejavnikoma tveganja, ugotavlja v reviji The Lancet objavljena študija, ki so jo izvedli raziskovalci Imperial Collegea v Londonu in Mednarodne agencije za raziskovanje raka.

Semaglutid proti dulaglutidu

22. 6. 2018

Agonisti GLP-1 so že uveljavljen del zdravljenja SB 2, izkazali so se za učinkovite v zniževanju hiperglikemije z majhnim tveganjem za hipoglikemijo in spodbujanjem hujšanja. Študija SUSTAIN 7 je primerjala učinkovitost in varnost semaglutida in dulaglutida pri uživanju enkrat na teden.

Srce in diabetes: Ni vseeno, kako in s čim zdravimo

22. 6. 2018

Sladkorni bolniki, ki imajo znano srčno-žilno bolezen oziroma so doživeli SŽ-dogodek, so upravičeni do zdravil iz skupine zaviralcev SGLT2, so se na okrogli mizi o sodobnem zdravljenju sladkorne bolezni strinjali zdravniki različnih specialnosti.

Zaviralci SGLT2 najučinkovitejši pri podaljšanju življenja

21. 5. 2018

V reviji JAMA so predstavili rezultate najnovejše velike metaanalize več kot 230 randomiziranih raziskav z več kot 170.000 vključenimi bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2. Med seboj so primerjali učinke zdravljenja z zaviralci DPP-4, zaviralci SGLT2 in agonisti GLP1 na umrljivost.

Prediabetes ne pripelje vedno do diabetesa in povečanega SŽ-tveganja

21. 5. 2018

V zanimivi raziskavi na potomcih framinghamske srčne raziskave (Framingham Heart Study) so poskušali ugotoviti, kolikšen delež oseb s prediabetesom nikoli ne razvije sladkorne bolezni tipa 2 in ali imajo res vsi ljudje s prediabetesom povečano srčno-žilno tveganje.

Naglušnost kot zaplet sladkorne bolezni

21. 5. 2018

Naglušnost se pri bolnikih s sladkorno boleznijo pojavlja pogosteje kot sicer. Na podlagi znanega obsežnega raziskovalnega programa NHANES so v ZDA in Južni Koreji želeli analizirati, kateri bolniki so bolj izpostavljeni tveganju za ta zaplet.

ADIT 2018: V oči gledamo, v čevlje pa ne dovolj

21. 5. 2018

Na letošnjem ADIT-u je prof. dr. Robin Tapp z londonske univerze St. Georges nakazala, da vendarle ni več daleč čas, ko oči ne bodo le »ogledalo duše«, ampak tudi hitra in neinvazivna pot do razkritja zdravstvenega stanja telesa in enega prvih znakov razvoja SB2.

ADIT 2018: Nove možnosti za ledvične bolnike s sladkorno boleznijo

21. 5. 2018

Dr. Janaka Karalliedde iz Bolnišnic Guys in St. Tomas pri King College London je na enem od sponzoriranih simpozijev letošnjega ADIT-a v Dubrovniku ponudil nekaj praktičnih navodil pri zdravljenju ledvičnih bolnikov s sladkorno boleznijo.

Pretiran strah pred hipoglikemijo je ovira uspešnemu zdravljenju

20. 4. 2018

Letošnji DiaMind je gostil prof. dr. Lindo Gonder Frederick, soavtorico v svetu zelo razširjenega vprašalnika, ki pomaga oceniti bolnikov strah pred hipoglikemijo. Slovensko različico vprašalnika smo ravno na tem simpoziju prvič v klinično uporabo dobili tudi v Sloveniji.

Nova klasifikacija sladkorne bolezni

20. 4. 2018

V Lancet Endocrinology so objavili predlog nove klasifikacije sladkorne bolezni, ki predvsem prepoznava heterogenost sladkorne bolezni tipa 2. Sladkorno bolezen razdeli na pet različnih podtipov ter pomaga opredeliti, katere podtipe dejansko najbolj ogrožajo kronični zapleti.

Metformin povezan z manjšim tveganjem za okužbe s H. pylori in karcinom želodca

20. 4. 2018

V aprilski številki Diabetes Care so objavili izsledke tajvanskih znanstvenikov, ki jih je zanimalo, ali imajo bolniki, ki prejemajo metformin, nižjo stopnjo okužbe z bakterijo H. pylori, ki je znan dejavnik tveganja za karcinom želodca.

Sladke pijače bolj nevarne od sladkarij

20. 4. 2018

Na srečanju American Heart Association's Epidemiology and Prevention 2018 so predstavili izsledke raziskave o vplivu uživanja sladkih pijač na prezgodnjo srčno-žilno umrljivost. Izsledki kažejo, da uživanje sladkih pijač poveča tveganje.

3 4 5 6 7 8 9

Aktualni e-novičnik

Moč družinske medicine v odkrivanju sladkorne bolezni

Empagliflozin pri zdravljenju kronične ledvične bolezni

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

Povezava telesne dejavnosti z vsebnostjo maščob v jetrih in inzulinsko rezistenco

Kako izbira izraza vpliva na obravnavo?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

Ogroženost s SŽ-boleznimi pri navidezno zdravih osebah

22. 3. 2022

Napake pri napotovanju k diabetologu

21. 2. 2022

Koruza, kokoš ali jajce?

23. 10. 2022

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.