Kdaj je potrebna previdnost?

23. 6. 2024

Kakšna je vloga kliničnega farmacevta pri obravnavi oseb s sladkorno boleznijo tipa 2? Kdaj je potrebna previdnost in prilagoditev sodobne antidiabetične terapije? Pogled farmacevta predstavlja Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm., vodja lekarne SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Ali obstaja diabetična kardiomiopatija?

23. 6. 2024

Kdaj pomisliti na kardiomiopatijo pri osebi s sladkorno boleznijo tipa 2? Kako hitreje najti bolnike in kako jih obravnavati? Odgovarja dr. Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana.

Posebnosti obravnave starostnika s sladkorno boleznijo

28. 5. 2024

Kakšne so posebnosti obravnave starostnikov s sladkorno boleznijo? Kako pristopiti k celoviti geriatrični oceni v praksi? O izzivih obravnave je spregovoril Gregor Veninšek, dr. med., spec. interne medicine, vodja Centra za geriatrično medicino Bolnišnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana.

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Kako pomembno je aktivno iskanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo (KLB) za njihovo prognozo in kako v praksi živi e-posvet med nefrologom in družinskim zdravnikom pri načrtovanju zdravljenja? O ciljih družinske medicine pri obravnavi bolnikov s KLB je spregovorila prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine, predstojnica Katedre za družinsko medicino MF UL.

Od utemeljenega suma do zdravljenja srčnega popuščanja v ADM

18. 4. 2024

Kako lahko ukrepamo ob utemeljenem sumu na srčno popuščanje še pred postavitvijo diagnoze? Kako uspešno v ambulantah družinske medicine (ADM) sočasno uvajamo štiritirno terapijo? Lahko na izid zdravljenja še kako drugače vplivamo? Odgovarja prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine, predstojnica Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Hitra in sočasna uvedba štiritirne terapije ter hitra titracija sta za bolnike s srčnim popuščanjem prognostično pomembna. Prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana poudarja, da Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) tak pristop priporoča tudi za bolnike z blago znižanim iztisnim deležem levega prekata.

OSA pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2

15. 4. 2024

Klinično pomembna obstruktivna spalna apneja (OSA) je prisotna pri 20 do 50 % bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Ali dovolj aktivno pristopamo k diagnosticiranju in kje so ozka grla? Kdaj bolnike napotiti k pnevmologu? Kako poteka obravnava? Pojasnjuje asist. Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije z Oddelka za motnje dihanja med spanjem na Kliniki Golnik.

Zakaj in kako obravnavati kardiometabolni sindrom?

21. 3. 2024

Neobravnavan metabolni sindrom nosi številne posledice za srčno-žilne dogodke. Kako pristopiti k diagnozi in obravnavi bolnikov, razlaga asist. Daniel Košuta, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

ATTD 2024

CGM v preprečevanju sladkorne bolezni

20. 3. 2024

Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., spec. pediatrije in klin. farmakoterapije s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike Ljubljana je na kongresu ATTD predstavljal nove dokaze za uporabo neprekinjenega merjenja glukoze (CGM) v preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 ter vse večjo vlogo umetne inteligence v diabetologiji.

Ne spuščajmo možnosti, ki jih imamo družinski zdravniki

16. 2. 2024

Suzana Milanović Ravter, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvene postaje Ruše je v svoji ambulanti pod drobnogled vzela osebe z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2 in njihovo dotedanje zdravljenje. Kakšne podatke in možnosti za izboljšavo obravnave je ponazorila analiza? Kako lahko prave odločitve olajša določanje vrednosti razmerja UACR in raba sheme KDIGO pri tistih s kronično ledvično boleznijo?

Presejanje in vodenje KLB v ADM z novimi algoritmi

19. 10. 2023

Kako bodo družinskim zdravnikom v pomoč predlagani algoritmi presejanja in obravnave bolnikov s kronično ledvično boleznijo? Kateri izzivi še ostajajo pri diagnosticiranju in vodenju bolnikov? Odgovarja prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine s Katedre za medicino Medicinske fakultete v Ljubljani.

O izzivih obravnave KLB ob sladkorni bolezni

26. 9. 2023

Katera orodja ima na razpolago družinski zdravnik za diagnosticiranje kronične ledvične bolezni (KLB)? Kako spremljati in zdraviti bolnike in kdaj je smiselna napotitev k nefrologu? Odgovore je strnila doc. dr. Andreja Aleš Rigler, dr. med., spec. interne medicine in nefrologije s KO za nefrologije UKC Ljubljana.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Ali obstaja diabetična kardiomiopatija?

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

Prilagajanje zdravljenja z zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1 pred posegi

Ultra predelana hrana in njeni škodljivi vplivi na zdravje

Kdaj je potrebna previdnost?

Top 5

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

23. 5. 2024

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.