Arterijska hipertenzija pri bolnikih s sladkorno boleznijo

23. 2. 2024

V preglednici, ki je nastala v sodelovanju z dr. Andrejem Erhartičem, dr. med., spec. interne medicine, s KO za hipertenzijo UKC Ljubljana smo zbrali ključne informacije o značilnostih arterijske hipertenzije in obravnavi bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Kakšne so ciljne vrednosti in kako pristopiti k zdravljenju?

Kdaj in kam napotiti bolnika s srčnim popuščanjem?

30. 11. 2023

Kljub napredku v obravnavi bolnikov s srčnim popuščanjem je njihova prognoza še vedno slaba. Ključni so zgodnja prepoznava teh bolnikov, ustrezna diagnostika in hitra uvedba zdravljenja. Kdaj in kam napotiti bolnike z novoodkritim srčnim popuščanjem? Napotke je izr. prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana predstavil na Tavčarjevih dnevih.

Kako napotovati v diabetološko ambulanto?

25. 11. 2023

Posamezne diagnoze oziroma razmejitve med njimi glede na stopnjo nujnosti napotitve je v diabetologiji težko natančno opredeliti. Katere so najpogostejše diagnoze in ustrezne stopnje nujnosti za obravnavo v diabetološki ambulanti? Kaj naj piše na napotnici? Zbrali smo ključne usmeritve, ki jih je doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine predstavila na Tavčarjevih dnevih.

Kako lahko pozdravimo sladkorno bolezen?

20. 10. 2023

Pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 narašča kljub naprednim možnostim zdravljenja, zato so nujni ukrepi, ki bi ta trend upočasnili. Kdaj govorimo o remisiji sladkorne bolezni tipa 2? Kako jo je mogoče doseči? Kako pogosti naj bodo kontrolni pregledi ob remisiji? Odgovore je strnila doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine na dogodku Sladko na kratko.

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O napotitvi oseb s sladkorno boleznijo k diabetologu se odločamo glede na vrsto sladkorne bolezni, način zdravljenja sladkorne bolezni in glede na glikemične parametre oziroma klinično sliko. Kdaj k diabetologu napotiti osebo s sladkorno boleznijo tipa 2, katere informacije vključiti na napotnico in kakšna naj bo stopnja nujnosti obravnave?

Kako postaviti utemeljen sum na HFpEF še pred UZ srca?

22. 2. 2023

Ultrazvok srca, ki zagotavlja dokončno diagnozo srčnega popuščanja, v Sloveniji ni optimalno dostopen. Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je pripravil algoritem, ki mimo čakalnih dob pripelje do utemeljenega suma za srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem. Utemeljen sum zadostuje za uvedbo terapije.

Kako izbira izraza vpliva na obravnavo?

28. 11. 2022

Bolnik s sladkorno boleznijo ali oseba s sladkorno boleznijo? Izraz, ki v ospredje postavlja bolezen in posameznika z njo označuje, ali izraz, ki na osrednje mesto postavi posameznika, hkrati pa morda odvzame težo bolezni? Svoj pogled na komunikacijsko dilemo je predstavila dr. Heather L. Rogers z Regionalnega inštituta za javno zdravje v Španiji.

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

23. 10. 2022

Na EASD je bilo predstavljenih več zanimivih raziskav o vplivu prehrane na pojavnost, obolevnost in umrljivost zaradi sladkorne bolezni (SB). Uživanje katerih živil prinaša povečano tveganje za pojav SB2? Kateri prehranski vzorci povečajo umrljivost oseb s SB? Vsebino je pripravila Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Prepoznavanje novih tveganj

26. 9. 2022

Sistematična študija povzema izsledke svetovnih raziskav, ki zajemajo dokaze o povečanju števila novih zapletov in povečanih tveganj razvoja nekaterih bolezni in stanj pri osebah s SB1 in SB2. Predstavljamo povzetek študije.

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Predstavljamo posodobljeno preglednico peroralnih zdravil in zdravil za subkutano aplikacijo v zdravljenju hiperglikemije, ki so na voljo v Sloveniji. Preglednico je pripravila mag. farm. Alenka Kovačič, spec. klinične farmacije, recenzirala pa jo je doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine.

Sladkorna bolezen in zdravljenje dislipidemije

26. 4. 2022

Zdravljenje dislipidemije je pri osebah s sladkorno boleznijo eden ključnih elementov celostne obravnave. V infografiki predstavljamo cilje zdravljenja glede na srčno-žilno ogroženost in priporočeno terapijo. Kakšne pa so posebnosti diabetične dislipidemije?

1 2 3

Aktualni e-novičnik

Ali obstaja diabetična kardiomiopatija?

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

Prilagajanje zdravljenja z zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1 pred posegi

Ultra predelana hrana in njeni škodljivi vplivi na zdravje

Kdaj je potrebna previdnost?

Top 5

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

23. 5. 2024

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.