Najpomembnejše je preprečevanje hipoglikemij

30. 3. 2021

Hipoglikemija ob zdravljenju z inzulinom je v realnem življenju veliko pogostejša, kot pričajo randomizirane raziskave, kamor so praviloma vključeni izbrani, bolj motivirani bolniki, poudarja diabetologinja doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med.

Nov ubijalec številka 1 pri osebah s sladkorno boleznijo

11. 3. 2021

Znano je, da se umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni v razvitem svetu v zadnjih letih zmanjšuje. Ni pa jasno, kako so se spremenili vodilni vzroki umrljivosti pri osebah s sladkorno boleznijo, kjer so bile srčno-žilne bolezni tradicionalno primarni vzrok umrljivosti. Kaj je pokazala analiza, pred kratkim objavljena v reviji Lancet?

Metformin in umrljivost ob sladkorni bolezni in covidu-19

11. 3. 2021

Kar nekaj študij ugotavlja, da bi metformin lahko imel zaščitni učinek pri tej izjemno ranljivi populaciji ob okužbi s SARS-CoV-2. Kateri so potencialni protektivni mehanizmi tega široko dostopnega zdravila in kakšne so omejitve raziskav, ki te učinke ugotavljajo?

Kardiološki zapleti in covid-19

10. 3. 2021

Kakšne zaplete je mogoče pričakovati pri bolnikih s sočasno srčno-žilno boleznijo (SŽB) in covidom-19, kaj je že znano o prizadetosti srca in ali je treba zdravljenje bolnikov s SŽB prilagajati, je na izobraževanju Zdravniške zbornice Slovenije razložil prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., spec. interne medicine in kardiologije ter vaskularne medicine.

ADA 2021: Kaj prinašajo nove smernice?

4. 2. 2021

Ameriško diabetološko združenje (ADA) prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so najnovejše spremembe pri obravnavi bolnikov pri nefarmakološkem zdravljenju in individualizaciji terapije?

Zaviralec SGLT2-kanalčkov empagliflozin in aterosklerotični izidi

1. 2. 2021

Sekundarna analiza raziskave EMPA-REG OUTCOME odkriva, kakšno vrednost ima empagliflozin pri zmanjšanju skupnega bremena izidov, povezanih z aterosklerozo, hospitalizacijami zaradi srčne odpovedi, smrtnostjo in hospitalizacijami zaradi vseh vzrokov pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Remisija sladkorne bolezni tipa 2 po dieti?

29. 1. 2021

Ali lahko osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, ki sledijo strogi dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, brez stranskih učinkov dosežejo remisijo? Kako dolgo traja učinek? Odgovore ponuja študija, nedavno objavljena v reviji BMJ.

Primerjava izidov COVID-19 pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2

12. 11. 2020

Sladkorna bolezen je eden glavnih dejavnikov za večje tveganje za smrtnost ob obolelosti za COVID-19, poleg drugih kroničnih obolenj, kot so hipertenzija, bolezni srca in ledvic. Pa obstajajo razlike med sladkorno boleznijo tipa 1 in 2?

Presejanje diabetične retinopatije: (pre)velike razlike po regijah

12. 11. 2020

Z zgodnjo zaznavo in hitrim ter učinkovitim zdravljenjem lahko napredovanje diabetične retinopatije preprečimo, zato v Sloveniji deluje presejalni program. Po štirih letih delovanja programa so po relativnem številu presejanih še vedno razlike med regijami, poudarja oftalmologinja prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, dr. med.

Fajdigovi dnevi: v ospredju tudi srčno-žilna ogroženost sladkornih bolnikov

12. 11. 2020

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje, poudarja kardiolog izr. prof. dr. Borut Jug, dr. med.

EASD 2020: V središču antihiperglikemiki in kako izbrati pravega za pravega bolnika

13. 10. 2020

Na virtualnem EASD smo prisluhnili soočenju dveh pogledov na zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo. Prvi je postavljal pri osebah s srčno-žilno boleznijo v prvo linijo zdravljenja zaviralce SGLT2-kanalčkov oziroma agoniste GLP-1 receptorje, drugi pa je v prvo terapevtsko linijo še vedno postavljal metformin.

Nov steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

13. 10. 2020

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, kot so to zaviralci SGLT2, so se strinjali slovenski kardiologi na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja, kjer je bilo govora tudi o tem, kako jih uvrstiti v shemo zdravljenja.

Kako pogosto bolnikom s sladkorno boleznijo pregledujete noge?

13. 10. 2020

Z dobrim nadzorom nad krvnim sladkorjem in drugimi dejavniki tveganja bi lahko preprečili do 60 % kroničnih zapletov sladkorne bolezni, poudarja asist. dr. Mojca Lunder, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, ki je na Schrottovih dnevih v ospredje postavila prav prepoznavanje mikro- in makrovaskularnih zapletov.

FOOT & FOOD 2020: Ne smemo zapreti vrat

7. 9. 2020

Glavno sporočilo prof. dr. Vilme Urbančič, dr. med., in drugih predavateljev na letošnji delavnici FOOT & FOOD 2020 v Portorožu je bilo, da vrata za bolnike ne smejo biti zaprta niti med epidemijo. Zdravniki morajo za bolnike ostati dosegljivi. V tujini, kjer se je število pregledov drastično zmanjšalo, se posledice že kažejo.

Kongres ESC: Zaviralci SGLT-2-kanalčkov spet v ospredju

6. 9. 2020

Na evropskem kardiološkem kongresu so se kardiologi diabetesa dotaknili predvsem prek najnovejših raziskav v zvezi z zaviralci SGLT-2-kanalčkov. Zdaj so v žarišču njihovi učinki na ohranjanje ledvične funkcije in izboljšanje izidov srčnega popuščanja ne glede na prisotnost sladkorne bolezni.

Priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob SB2 bodo v veliko pomoč

6. 9. 2020

Izšla so slovenska priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Ne odlikuje jih le strokovnost, tako da bodo lahko vsi zdravstveni strokovnjaki dajali enake in verodostojne informacije, ampak tudi praktični, konkretni in pregledni nasveti, kako to narediti.

Agonisti receptorjev GLP-1 delujejo tudi brez trebušne slinavke

26. 6. 2020

Osebe po totalni pankreatektomiji imajo sladkorno bolezen, ki pomeni enega največjih izzivov za zdravljenje. V reviji Diabetologia so objavili zanimivo raziskavo, kjer so dokazali, da agonisti receptorjev GLP-1 učinkovito znižajo hiperglikemijo tudi po totalni pankreatekomiji.

ADA 2020: Niso vsi zaviralci SGLT2 enaki!

26. 6. 2020

Kongres Ameriškega diabetološkega združenja (ADA), ki je letos potekal virtualno, ni prinesel veliko udarnih novic. Pod drobnogled smo vzeli nekaj zanimivejših novih podatkov o zaviralcih SGLT2, med drugim je nova raziskava pokazala, da učinek pri enem vendarle ne pomeni nujno učinka pri vsej skupini.

Pozna večerja je tveganje za sladkorno bolezen

26. 6. 2020

Pozna večerja spremeni metabolične označevalce med spanjem tako, da se poveča tveganje za debelost in sladkorno bolezen, je ugotovitev manjše randomizirane navzkrižne raziskave Univerze Johns Hopkins iz Baltimora, objavljene v junijski številki Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Priporočila o tem, kako se pogovarjati z osebami, ki živijo z debelostjo

11. 5. 2020

Jezik, ki ga uporabljamo zdravstveni strokovnjaki, ko se obračamo na osebe z debelostjo, je tako pomemben, da so o tem vprašanju oblikovali posebna priporočila in jih objavili v reviji Lancet Diabetes and Endocrinology. Pri nastanku so sodelovale osebe, ki živijo z debelostjo, ter strokovnjaki multidisciplinarnih timov za obravnavo debelosti.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Kdaj, zakaj in kako do remisije sladkorne bolezni tipa 2

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

Nova prihodnost za presejanje diabetičnega stopala

Nastop menopavze ob zgodnji diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

V središču obravnave naj bo posameznik in ne sladkorna bolezen

21. 2. 2022

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Prelomno leto za zdravljenje srčnega popuščanja

20. 10. 2021

Algoritem za diagnozo sladkorne bolezni tipa 1 pri odraslih

21. 10. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.