ADA 2019: končno tudi odgovor o srčno-žilni varnosti sulfonilsečnin

21. 6. 2019

V raziskavi CAROLINA, ki je sicer preverjala srčno-žilno varnost zaviralca DPP-4 linagliptina, so primerjali srčno-žilne izide linagliptina in sulfonilsečnine glimepirid.

Zaviralec SGLT2 kanagliflozin in ledvice

29. 5. 2019

Čeprav se je o ugodnih učinkih zaviralcev SGLT2 na ledvice že veliko pisalo, so izsledki raziskave o kanagliflozinu, v kateri so primarno proučevali učinek zdravila na ledvično funkcijo, tako pomembni, da je bila ta konec aprila objavljena v najprestižnejši medicinski reviji New England Journal of Medicine.

Lokalno zdravljenje s kortikosteroidi in pojav sladkorne bolezni

29. 5. 2019

Povezava med sistemskimi kortikosteroidi in pojavom sladkorne bolezni je znana že dolgo. Doslej pa ni bilo jasno, ali tudi lokalna uporaba kortikosteroidov, na primer za zdravljenje kožnih obolenj, kot sta luskavica in ekcem, spodbudi nastanek sladkorne bolezni.

Stres med nosečnostjo vpliva na tveganje za sladkorno bolezen pri otroku

29. 5. 2019

Intrauterino okolje pomembno vpliva na metabolične in srčno-žilne bolezni. Izpostavljenost kortizolu med nosečnostjo postopno narašča in ima pomembno vlogo pri razvoju organov in zorenju ploda. Prekomerna izpostavljenost kortizolu, na primer kot posledica stresa, pa ima lahko neugodne učinke na rast ploda.

Testosteron preprečil pojav sladkorne bolezni pri moških s hipogonadizmom

22. 4. 2019

Znano je, da terapija s testosteronom izboljša glikemijo pri osebah s SB 2. Ni pa jasno, ali lahko nadomeščanje testosterona prepreči pojav sladkorne bolezni. V ta namen so analizirali podatke moških s simptomi in znaki hipogonadizma, ki so prejemali parenteralno terapijo s testosteronom.

Atrasentan – novo upanje za bolnike z diabetično ledvično boleznijo

22. 4. 2019

Na svetovnem nefrološkem kongresu v Melbournu so v sklopu prelomnih raziskav predstavili edinstveno zdravilo z ugodnim vplivom na ledvično funkcijo – atrasentan in raziskavo SONAR. Zdravilo pomembno zmanjša poslabšanje ledvične funkcije, upoštevaje podvojitev serumskega kreatinina, končno ledvično odpoved ali renalno smrt.

Pojavila se je nova oblika od inzulina odvisne sladkorne bolezni

22. 4. 2019

Zaviralci imunskih kontrolnih točk so povzročili revolucijo v terapiji raka, saj izboljšajo preživetje ljudi z različnimi vrstami karcinomov. Hkrati pa lahko inducirajo nastanek sladkorne bolezni, ki praviloma zahteva inzulinsko zdravljenje in nemalokrat je njena prva manifestacija diabetična ketoacidoza.

Empagliflozin – zaščita pri bolnikih s hipertrofijo levega prekata

2. 4. 2019

V znameniti raziskavi EMPA-REG je zdravljenje z zaviralcem SGLT2 empagliflozinom zmanjšalo srčno-žilne dogodke in umrljivost pri bolnikih z znano SŽ boleznijo ob primerljivem nadzoru znanih dejavnikov tveganja. V Diabetes Care so zdaj objavili podanalizo njegove učinkovitosti pri bolnikih s hipertrofijo levega prekata, ki jih še posebej ogroža prezgodnja smrt.

Gibanje in ne zmanjšan vnos kalorij ključ do vzdrževanja telesne teže po uspešnem hujšanju

2. 4. 2019

Zmanjšan vnos kalorij se je izkazal za uspešnega pri hujšanju, pri vzdrževanju telesne teže pa se ni izkazal za učinkovitega. Raziskovalci z Univerze v Koloradu so želeli z natančnimi metodami preveriti, kaj osebam s pomembnejšo izgubo telesne teže omogoča slednjo tudi vzdrževati.

Atrofija možganovine in sladkorna bolezen tipa 2

2. 4. 2019

Znano je, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 dvakrat večje tveganje za demenco v starosti. V nedavno objavljeni raziskavi so želeli ugotoviti tudi, ali imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 večjo možnost za atrofijo možganovine in ali je ta povezana s kognitivnim usihanjem.

Mladostniki in sladkorna bolezen tipa 2

13. 3. 2019

Koristi zajtrka le še en mit o prehrani?

25. 2. 2019

V BMJ so objavili zelo kontroverzno metaanalizo randomiziranih kontroliranih raziskav o povezanosti uživanja zajtrka in debelostjo. VUživanje zajtrka je eno od temeljnih priporočil zdrave prehrane. Nova analiza pa je pokazala, da so tisti, ki zajtrka ne uživajo redno, lahko brez slabe vesti.

Dve petini bolnikov po infarktu nista vedeli, da imajo sladkorno bolezen

21. 11. 2018

Po nekaterih ocenah ima petdesetletnik s sladkorno boleznijo 50 % krajšo pričakovano življenjsko dobo, več kot polovica tega deleža gre na račun srčno-žilnih bolezni. Najbolj so ogroženi tisti bolniki s sladkorno boleznijo, ki imajo že pridruženo srčno-žilno bolezen, je med drugim poudaril dr. Aleš Skvarča, dr. med.

Trikratno tveganje za debelost pri težkih dojenčkih mater z nosečnostno sladkorno boleznijo

21. 11. 2018

Nova obsežna kanadska raziskava je pokazala, da je tveganje za debelost pri predšolskih otrocih, ki so se rodili težki za gestacijsko starost materam z nosečnostno sladkorno boleznijo, skoraj trikrat večje v primerjavi z otroki, ki so se rodili normalno težki materam brez sladkorne bolezni med nosečnostjo. Dojenje v tej skupini otrok s povečanim tveganjem za debelost ni delovalo zaščitno.

Dapagliflozin in srčno-žilni izidi – doslej največja in najdaljša raziskava z zaviralcem SGLT-2

21. 11. 2018

Na ameriškem kardiološkem srečanju v Chicagu so predstavili izide velike srčno-žilne raziskave, v katero so vključili več kot 17.000 bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Zdravljenje z dapagliflozinom je pomembno zmanjšalo skupni izid hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja in srčno-žilne smrti v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo.

Najslabša preskrbljenost z diabetološkimi timi je v Celju

21. 11. 2018

V Sloveniji se med regijami pojavljajo ne le razlike v pojavnosti sladkorne bolezni, ampak tudi v povprečnih stroških zdravil na posameznega bolnika in v razpoložljivosti diabetoloških timov. Podatke o tem je na 9. nacionalni konferenci o obvladovanju sladkorne bolezni predstavil prim. prof. dr. Ivan Eržen, dr. med., z NIJZ.

Popoldanska vadba pri zniževanju ravni glukoze učinkovitejša od jutranje

21. 11. 2018

Redno gibanje je eno izmed najpomembnejših priporočil za uravnavanje krvne glukoze pri bolnikih s sladkorno boleznijo. V reviji Diabetologia so objavili skrbno izpeljano raziskavo, ki je primerjala učinkovitost jutranje in popoldanske vadbe glede glikemije pri moških s sladkorno boleznijo tipa 2. Jutranja telovadba ni bila le manj učinkovita, temveč je, presenetljivo, glikemijo celo poslabšala.

ADA/EASD: Skupni konsenz za zdravljenje hiperglikemije

17. 10. 2018

Glavna novica letošnjega kongresa Evropskega združenja za diabetes je skupni konsenz ameriškega in evropskega diabetološkega združenja ADA/EASD glede algoritmov zdravljenja hiperglikemije. Namesto ene ta prinaša več shem za zdravljenje hiperglikemije za različne situacije – v primeru znane srčno-žilne bolezni, srčnega popuščanja, potrebe po zmanjšanju telesne teže, potrebe po znižanju stroškov zdravljenja ter v primeru potrebe po injekcijski terapiji.

Umetna sladila prek črevesne mikrobiote škodujejo bolnikom s sladkorno boleznijo

17. 10. 2018

Čeprav se zdi uporaba umetnih sladil namesto sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo smiselna zaradi manjšega zvišanja vrednosti glukoze po obroku, je kar nekaj razlogov, ki govorijo proti njihovi uporabi. Eden izmed njih je bil predstavljen na letošnjem EASD.

EASD: linagliptin pod drobnogledom

17. 10. 2018

Na letošnjem kongresu EASD so predstavili srčno-žilne izide ob zdravljenju hiperglikemije z linagliptinom v primerjavi s placebom (raziskava CARMELINA). Raziskava je potrdila, da je ta specifični zaviralec DPP-4, ki se lahko varno uporablja ne glede na prisotnost jetrne ali ledvične okvare, varen tudi glede srčno-žilnih dogodkov, hkrati pa zmanjša pojav makroalbuminurije v primerjavi s placebom.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Kdaj, zakaj in kako do remisije sladkorne bolezni tipa 2

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

Nova prihodnost za presejanje diabetičnega stopala

Nastop menopavze ob zgodnji diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

V središču obravnave naj bo posameznik in ne sladkorna bolezen

21. 2. 2022

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Prelomno leto za zdravljenje srčnega popuščanja

20. 10. 2021

Algoritem za diagnozo sladkorne bolezni tipa 1 pri odraslih

21. 10. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.