Sladke pijače niso dobre, kaj pa naravni sadni sok?

17. 9. 2019

Raziskovalce v obsežni ameriški raziskavi REGARDS je zanimalo, ali sladke in sladkane pijače povečujejo skupno umrljivost ter ali obstaja razlika med uživalci pijač, ki so bogate z naravnimi sladkorji, v primerjavi s tistimi, ki so bogate z dodanim sladkorjem.

ADA 2019: REWIND potrdil superiornost dulaglutida

21. 6. 2019

Na ADA so odmevali ugodni učinki agonista GLP-1 dulaglutida ob prejemanju enkrat na teden na srčno-žilno zdravje pri široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2.

Od glave do pete – vse je drugače

21. 6. 2019

Pri sladkornem bolniku žilne bolezni od glave do pete potekajo drugače in nas lahko tudi zavedejo. Dr. Mojca Lunder, dr. med.,je v uvodnem predavanju letošnjega srečanja Srce in diabetes izzvala stroko k razmišljanju, ali je rešitev lahko nova medicinska veja – vaskularna diabetologija.

ADA 2019: končno tudi odgovor o srčno-žilni varnosti sulfonilsečnin

21. 6. 2019

V raziskavi CAROLINA, ki je sicer preverjala srčno-žilno varnost zaviralca DPP-4 linagliptina, so primerjali srčno-žilne izide linagliptina in sulfonilsečnine glimepirid.

Stres med nosečnostjo vpliva na tveganje za sladkorno bolezen pri otroku

29. 5. 2019

Intrauterino okolje pomembno vpliva na metabolične in srčno-žilne bolezni. Izpostavljenost kortizolu med nosečnostjo postopno narašča in ima pomembno vlogo pri razvoju organov in zorenju ploda. Prekomerna izpostavljenost kortizolu, na primer kot posledica stresa, pa ima lahko neugodne učinke na rast ploda.

Zaviralec SGLT2 kanagliflozin in ledvice

29. 5. 2019

Čeprav se je o ugodnih učinkih zaviralcev SGLT2 na ledvice že veliko pisalo, so izsledki raziskave o kanagliflozinu, v kateri so primarno proučevali učinek zdravila na ledvično funkcijo, tako pomembni, da je bila ta konec aprila objavljena v najprestižnejši medicinski reviji New England Journal of Medicine.

Lokalno zdravljenje s kortikosteroidi in pojav sladkorne bolezni

29. 5. 2019

Povezava med sistemskimi kortikosteroidi in pojavom sladkorne bolezni je znana že dolgo. Doslej pa ni bilo jasno, ali tudi lokalna uporaba kortikosteroidov, na primer za zdravljenje kožnih obolenj, kot sta luskavica in ekcem, spodbudi nastanek sladkorne bolezni.

Testosteron preprečil pojav sladkorne bolezni pri moških s hipogonadizmom

22. 4. 2019

Znano je, da terapija s testosteronom izboljša glikemijo pri osebah s SB 2. Ni pa jasno, ali lahko nadomeščanje testosterona prepreči pojav sladkorne bolezni. V ta namen so analizirali podatke moških s simptomi in znaki hipogonadizma, ki so prejemali parenteralno terapijo s testosteronom.

Atrasentan – novo upanje za bolnike z diabetično ledvično boleznijo

22. 4. 2019

Na svetovnem nefrološkem kongresu v Melbournu so v sklopu prelomnih raziskav predstavili edinstveno zdravilo z ugodnim vplivom na ledvično funkcijo – atrasentan in raziskavo SONAR. Zdravilo pomembno zmanjša poslabšanje ledvične funkcije, upoštevaje podvojitev serumskega kreatinina, končno ledvično odpoved ali renalno smrt.

Pojavila se je nova oblika od inzulina odvisne sladkorne bolezni

22. 4. 2019

Zaviralci imunskih kontrolnih točk so povzročili revolucijo v terapiji raka, saj izboljšajo preživetje ljudi z različnimi vrstami karcinomov. Hkrati pa lahko inducirajo nastanek sladkorne bolezni, ki praviloma zahteva inzulinsko zdravljenje in nemalokrat je njena prva manifestacija diabetična ketoacidoza.

Empagliflozin – zaščita pri bolnikih s hipertrofijo levega prekata

2. 4. 2019

V znameniti raziskavi EMPA-REG je zdravljenje z zaviralcem SGLT2 empagliflozinom zmanjšalo srčno-žilne dogodke in umrljivost pri bolnikih z znano SŽ boleznijo ob primerljivem nadzoru znanih dejavnikov tveganja. V Diabetes Care so zdaj objavili podanalizo njegove učinkovitosti pri bolnikih s hipertrofijo levega prekata, ki jih še posebej ogroža prezgodnja smrt.

Gibanje in ne zmanjšan vnos kalorij ključ do vzdrževanja telesne teže po uspešnem hujšanju

2. 4. 2019

Zmanjšan vnos kalorij se je izkazal za uspešnega pri hujšanju, pri vzdrževanju telesne teže pa se ni izkazal za učinkovitega. Raziskovalci z Univerze v Koloradu so želeli z natančnimi metodami preveriti, kaj osebam s pomembnejšo izgubo telesne teže omogoča slednjo tudi vzdrževati.

Atrofija možganovine in sladkorna bolezen tipa 2

2. 4. 2019

Znano je, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 dvakrat večje tveganje za demenco v starosti. V nedavno objavljeni raziskavi so želeli ugotoviti tudi, ali imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 večjo možnost za atrofijo možganovine in ali je ta povezana s kognitivnim usihanjem.

Mladostniki in sladkorna bolezen tipa 2

13. 3. 2019

Koristi zajtrka le še en mit o prehrani?

25. 2. 2019

V BMJ so objavili zelo kontroverzno metaanalizo randomiziranih kontroliranih raziskav o povezanosti uživanja zajtrka in debelostjo. VUživanje zajtrka je eno od temeljnih priporočil zdrave prehrane. Nova analiza pa je pokazala, da so tisti, ki zajtrka ne uživajo redno, lahko brez slabe vesti.

Popoldanska vadba pri zniževanju ravni glukoze učinkovitejša od jutranje

21. 11. 2018

Redno gibanje je eno izmed najpomembnejših priporočil za uravnavanje krvne glukoze pri bolnikih s sladkorno boleznijo. V reviji Diabetologia so objavili skrbno izpeljano raziskavo, ki je primerjala učinkovitost jutranje in popoldanske vadbe glede glikemije pri moških s sladkorno boleznijo tipa 2. Jutranja telovadba ni bila le manj učinkovita, temveč je, presenetljivo, glikemijo celo poslabšala.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Obravnava žensk z gestacijskim diabetesom po porodu

Za dobro bolnika

Tekoče kalorije

Novodiagnosticirana sladkorna bolezen po blagem covidu?

Sladkorna bolezen in zdravljenje dislipidemije

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Prelomno leto za zdravljenje srčnega popuščanja

20. 10. 2021

Kdaj in kako predpisovati zaviralce SGLT2?

15. 12. 2020

V središču obravnave naj bo posameznik in ne sladkorna bolezen

21. 2. 2022

Smernice prehranske terapije pri sladkorni bolezni 2

13. 10. 2020

Smernice telesne dejavnosti pri sladkorni bolezni tipa 2

12. 11. 2020

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.