Raziskava z novim zaviralcem SGLT2-kanalčkov ertugliflozinom prinesla razočaranje

11. 5. 2020

Vse kaže, da raziskava z novim zaviralcem SGLT2-kanalčkov ertugliflozinom prekinja niz superiornih izidov te skupine zdravil. Podrobnejši rezultati bodo prvič predstavljeni na virtualnem srečanju ameriškega diabetološkega združenja 16. junija 2020.

Zgodbe zdravil za črpalko, cevi in filter še ni konec

11. 5. 2020

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med.,iz Bolnišnice St. Michael v Torontu.

Kakšna navodila lahko da zdravnik osebam s sladkorno boleznijo na daljavo

15. 4. 2020

Med epidemijo je dostop do specialistov diabetologov otežen, veliko zapletov ali poslabšanj kroničnih bolezni zato poskušamo urediti »na daljavo«. Velikokrat se urejenost sladkorne bolezni ne bo poslabšala le zaradi okužbe z novim koronavirusom – lahko se bo poslabšala zaradi omejitve gibanja ali stresa.

Diabetes in COVID-19 – najpogostejše dileme in odgovori nanje

15. 4. 2020

Dnevno prihajajo sveži podatki v zvezi s COVID-19, precej je tudi informacij v povezavi s sladkorno boleznijo. Nekaj najpogostejših dilem in odgovorov nanje, ki so jih posredovali Ameriško diabetološko združenje (ADA), Evropska zveza za raziskovanje diabetesa (EASD), Angleško diabetološko združenje (Diabetes UK, ABCD) smo za vas zbrali v tem prispevku.

Večja ranljivost sladkornih bolnikov ne preseneča

15. 4. 2020

Zakaj je sladkorna bolezen dejavnik tveganja za težji potek COVID-19, je v spletnem predavanju razložil avstrijski strokovnjak dr. Helmut Brath, dr. med., iz Medicinskega središča Favoriten na Dunaju. Poudaril je, da je ob sladkorni bolezni težji potek okužb značilen in tudi pri COVID-19 ni presenečenje.

Skupno stališče Združenja kardiologov Slovenije in Združenja za arterijsko hipertenzijo pri Slovenskem zdravniškem društvu o COVID-19 in zdravljenju z zaviralci angiotenzin pretvarjajočega encima (ACE) ali blokatorji angiotenzinskih receptorjev (ARB)

3. 4. 2020

ACE-zaviralci in sartani povezani z večjim tveganjem za okužbo s koronavirusom?

16. 3. 2020

Iz analiz preživetja oseb, okuženih s SARS-CoV-2, se ugotavlja, da sta sladkorna bolezen in hipertenzija med najpogostejšimi pridruženimi boleznimi, ki so bile povezane s hujšim potekom COVID-19 in s smrtnim izidom. To je še posebej zanimivo ob poznavanju dejstva, da koronavirus vstopa v tarčne celice ob vezavi na encim ACE2, katerega raven je povišana ob terapiji z ACE-zaviralci in sartani.

Odprava omejitve predpisovanja zaviralcev SGLT2

13. 2. 2020

Kot je objavil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, se z 29. februarjem 2020 odpravljao omejitve za predpisovanje zdravil zaviralcev SGLT2 – v Sloveniji sta to empagliflozin in dapagliflozin. V praksi to med drugim pomeni, da bodo po novem lahko ta zdravila predpisovali vsi zdravniki, torej poleg diabetologov tudi družinski zdravniki, kardiologi, nefrologi in drugi.

Nove smernice Ameriškega diabetološkega združenja

11. 2. 2020

Smernice ADA ne sledijo algoritmu ESC/EASD, ki je pri aterosklerotični SŽ-bolezni celo pred metforminom predlagal uporabo zaviralca SGLT2-kanalčkov oziroma agonista receptorjev GLP-1. Pričakovano pa so usmerjene k razširjanju indikacij za čimprejšnje zdravljenje s tema dvema skupinama zdravil.

Glukozni metabolizem stopa v ospredje raziskav o vzroku Alzheimerjeve demence

11. 2. 2020

Možganski posnetki pri Alzheimerjevi demenci in demencah drugih etiologij pogosto kažejo večja področja zmanjšanega metabolizma glukoze. Doslej je bilo razširjeno mnenje, da je zmanjšan glukozni metabolizem zgolj posledica drugih patoloških mehanizmov, ki pripeljejo do demence. Novejše raziskave pa kažejo drugače.

Zaviralci SGLT2-kanalčkov povezani z manjšo incidenco putike

11. 2. 2020

Vrstijo se dokazi o novih ugodnih učinkih zdravljenja z zaviralci SGLT2-kanalčkov: na podlagi podatkov iz ameriške zavarovalniške baze o več kot 200.000 uporabnikih so ugotovili, da zdravljenje z zaviralci SGLT2-kanalčkov prinaša za približno 40 % manjše relativno tveganje za pojav putike.

Ni treba, da so srčno-žilni dogodki glavni vzrok smrtnosti

28. 11. 2019

Trditve, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo trikrat do štirikrat več srčno-žilnih dogodkov in krajšo življenjsko dobo, so posploševanje, je na rednem strokovnem sestanku ZES v Laškem povedala doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., z UKC Ljubljana.

Zakaj so oreški optimalen prigrizek pri debelih ljudeh?

28. 11. 2019

Znanstveniki iz mediteranske regije so v sodelovanju z ameriškimi znanstveniki z uporabo najnaprednejših tehnologij raziskali mehanizme ugodnega učinka uživanja oreškov na srčno-žilni sistem.

Kardio-metabolna era in novi antidiabetiki

16. 10. 2019

Tudi na 12. mednarodnem simpoziju o inovacijah in novih strategijah v zdravljenju srčnega popuščanja ni šlo brez poudarka, da sta zdravljenje sladkornih bolnikov in zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem tesno povezani področji. »Drsimo v ero kardio-metabolne vede,« je naznanil asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med.

Nadomeščanje testosterona zaščiti pred pojavom sladkorne bolezni

15. 10. 2019

V ugledni reviji Diabetes Care so bili objavljeni rezultati raziskave, ki bodo spodbudili preverjanje hormonskega statusa moških s prediabetesom. Nadomeščanje hormona testosterona pri moških s hipogonadizmom in prediabetesom je namreč v osmih letih spremljanja preprečilo napredovanje do sladkorne bolezni tipa 2.

Sveže smernice o sladkorni bolezni in srčno-žilnih boleznih

17. 9. 2019

V času letošnjega srečanja ESC so izšle smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. V nekem smislu revolucionarne smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

Raziskava, ki spreminja naš pogled na srčno popuščanje in njegovo zdravljenje

17. 9. 2019

Zdravilo, primarno razvito za zdravljenje hiperglikemije, so v raziskavi DAPA-HF prvič preizkusili pri osebah brez sladkorne bolezni. Rezultati so osupljivi.

Sladke pijače niso dobre, kaj pa naravni sadni sok?

17. 9. 2019

Raziskovalce v obsežni ameriški raziskavi REGARDS je zanimalo, ali sladke in sladkane pijače povečujejo skupno umrljivost ter ali obstaja razlika med uživalci pijač, ki so bogate z naravnimi sladkorji, v primerjavi s tistimi, ki so bogate z dodanim sladkorjem.

ADA 2019: REWIND potrdil superiornost dulaglutida

21. 6. 2019

Na ADA so odmevali ugodni učinki agonista GLP-1 dulaglutida ob prejemanju enkrat na teden na srčno-žilno zdravje pri široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2.

Od glave do pete – vse je drugače

21. 6. 2019

Pri sladkornem bolniku žilne bolezni od glave do pete potekajo drugače in nas lahko tudi zavedejo. Dr. Mojca Lunder, dr. med.,je v uvodnem predavanju letošnjega srečanja Srce in diabetes izzvala stroko k razmišljanju, ali je rešitev lahko nova medicinska veja – vaskularna diabetologija.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Za bolj varno zdravljenje z zaviralci SGLT2

Breme NAFLD za razvoj SB2

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

Nezaželeni trio

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

Novonastala sladkorna bolezen ob jemanju statinov?

23. 4. 2023

ADA 2023: ključne novosti v obravnavi

22. 2. 2023

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

14. 11. 2022

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.