Globalno breme sladkorne bolezni in projekcija prevalence

20. 9. 2023

Kakšno je globalno, regionalno in nacionalno breme sladkorne bolezni v letih 1990 in 2021 ter kakšna je projekcija prevalence do leta 2050? Predstavljamo sistematično analizo študije Global Burden of Disease 2021, objavljene v reviji Lancet. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med.

Kaj je odmevalo na kongresu ADA?

19. 9. 2023

Debelost in sladkorna bolezen z roko v roki

5. 9. 2023

Več mehanizmov povezuje debelost in sladkorno bolezen, med katerimi je najmočnejši vnetni, o neželenih sovplivih dveh sodobnih epidemij in vnetja pa je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

Napredne terapije naj ne bodo ekskluzivne

22. 8. 2023

V zadnjem desetletju je precejšnje število poljudnoznanstvenih objav o neželenih učinkih statinov po opažanju Mateje Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Jesenice zelo negativno vplivalo na adherenco bolnikov. Sogovornica opozarja, da so neuravnotežene in neselektivne informacije škodo naredile tudi pri delu strokovne javnosti.

NOVICA

Empagliflozin v EU priporočen za zdravljenje odraslih s KLB

30. 6. 2023

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri EMA je konec junija izdal pozitivno mnenje, da priporoča empagliflozin za zdravljenje odraslih oseb s kronično ledvično boleznijo (KLB).

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

27. 6. 2023

Kakšni so optimalni glikemični cilji za zmanjšanje tveganja za demenco pri starejših ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2)? Odgovor so iskali v kohortni raziskavi, nedavno objavljeni v reviji JAMA Neurology.

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

21. 6. 2023

Zaviralci imunskih nadzornih točk so uspešna terapija za zdravljenje rakavih obolenj, a moramo biti ob tem pozorni na hiperglikemijo, o čemer je na srečanju Srce in diabetes 2023 spregovorila Eva Podbregar Kolar, dr. med., specializantka interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme NAFLD za razvoj SB2

6. 6. 2023

Kakšna je povezava med nealkoholno zamaščenostjo jeter (NAFLD) in neugodnimi metabolnimi izhodi? Kakšen vpliv ima NAFLD pri posameznikih brez povečane telesne teže? Predstavljamo ugotovitve dveh svežih objav. Piše Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

»Skoraj potisnili smo jih v motnje hranjenja«

29. 5. 2023

Na 12. mednarodnem srečanju DiaMind je dr. Karin Kanc, dr. med., spec. interne medicine in certificirana integrativna psihoterapevtka, skupaj z drugimi strokovnjaki izpostavila, da ima veliko ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 pogosto spregledano pridruženo motnjo hranjenja. Kaj spregledajo zdravniki?

NSAR: recept za srčno popuščanje?

29. 5. 2023

Tudi kratkotrajna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR) je povezana s povečanim tveganjem za srčno popuščanje pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotovili v raziskavi, nedavno objavljeni v Journal of the American College of Cardiology. Predstavljamo ključne ugotovitve.

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

V začetku maja je v Haagu na Nizozemskem potekal mednarodni kongres, kjer so bila predstavljena posodobljena priporočila za obravnavo diabetične noge. Novosti predstavlja doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme neustrezne prehrane pri novonastali sladkorni bolezni tipa 2

23. 4. 2023

Čeprav ni dvoma, da je prehrana pomemben dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 (SBT2), absolutno in relativno breme prekomernega vnosa škodljivih ali nezadostnega vnosa zaščitnih živil v globalni pojavnosti SBT2 še vedno ni jasno. To vprašanje so raziskovali v študiji, nedavno objavljeni v reviji Nature Medicine.

Reverzija prediabetesa v normoglikemijo in tveganje za smrt

23. 4. 2023

V raziskavi, objavljeni v publikaciji JAMA, so iskali povezavo med spremembo prediabetesa v normoglikemjo, perzistentni prediabetes ter sladkorno bolezen tipa 2 in tveganjem za umrljivost ter proučevali vlogo življenjskega sloga pri osebah, ki so v treh letih dosegle normoglikemijo.

Tri neločljivo povezane pandemije sodobnega časa

20. 4. 2023

Sladkorna bolezen, bolezen ledvic in srčno popuščanje pogosto soobstajajo in se medsebojno poslabšujejo. Asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je predstavila, kako voditi bolnike in ukrepati ob zvišanju kreatinina ali poslabšanju ledvične funkcije.

Kako prilagoditi zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 pri starostnikih?

28. 3. 2023

Kako glede na najnovejše smernice zastaviti cilje antihiperglikemičnega zdravljenja pri starostnikih s sladkorno boleznijo? Na katere dejavnike moramo biti pri obravnavi starejših oseb še posebej pozorni? Katera so najprimernejša antihiperglikemična zdravila? Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

E-IZOBRAŽEVANJE

Smernice za obravnavo SBT2 v praksi družinskega zdravnika

24. 3. 2023

Kako v praksi slediti slovenskim smernicam za klinično obravnavo sladkorne bolezni tipa 2 (SBT2)? V e-izobraževanju, ki ga je pripravila Tjaša Schwarzbartl, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD dr. Julija Polca Kamnik, boste poznavanje smernic utrdili skozi osem izbranih primerov bolnikov, ki vključujejo dileme, s katerimi se pogosto srečujejo družinski zdravniki.

Preboj v zdravljenju KLB

23. 3. 2023

Zaviralci SGLT2 imajo izjemno ugodne učinke na zmanjševanje pojavnosti kronične ledvične okvare, omilijo albuminurijo, upočasnijo nadaljnje slabšanje ledvičnega delovanja in napredovanje kronične ledvične bolezni (KLB), ne glede na vzrok ledvične bolezni in sočasna druga obolenja. To je resnično mejnik v obravnavi KLB, poudarja izr. prof. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., spec. nefrologije s KO za nefrologijo UKC Ljubljana.

Kakšno je globalno breme SB tipa 2 pri adolescentih in mlajših odraslih?

23. 2. 2023

Sladkorno bolezen tipa 2 (SB2) tradicionalno štejemo za metabolično motnjo srednje in starejše dobe ter naj bi jo pri adolescentih in mlajših odraslih srečevali redkeje. Breme te bolezni pri adolescentih in mlajših odraslih so ocenjevali v sistematični analizi, objavljeni v reviji BMJ. V njej so ocenjevali pojavnost, smrtnost in število invalidnosti prilagojenih let življenja.

O hipoglikemiji skozi vprašanja

23. 2. 2023

Preprečevanje in zdravljenje hipoglikemije sta ključni za zdravje oseb s sladkorno boleznijo. Pripravili smo kratek kviz, s katerim boste preverili, katere trditve o hipoglikemiji držijo in katere so napačne.

ADA 2023: ključne novosti v obravnavi

22. 2. 2023

Decembra 2022 je Ameriško diabetološko združenje izdalo nove standarde oskrbe za leto 2023, ki vsebujejo letno posodobitev priporočil o optimalnem izvajanju zdravstvene oskrbe oseb s sladkorno boleznijo. Katere so ključne spremembe? Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Za bolj varno zdravljenje z zaviralci SGLT2

Breme NAFLD za razvoj SB2

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

Nezaželeni trio

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

Novonastala sladkorna bolezen ob jemanju statinov?

23. 4. 2023

ADA 2023: ključne novosti v obravnavi

22. 2. 2023

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

14. 11. 2022

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.