Spremenljivi dejavniki tveganja in pojavnost srčno-žilnih dogodkov

7. 11. 2023

Analiza, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je več kot polovico srčno-žilnih dogodkov in petino vseh smrti pri odraslih mogoče pripisati petim spremenljivim dejavnikom tveganja. Ti rezultati potrjujejo pomen preventivnega delovanja in obvladovanja dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni.

Nova odkritja, ki bodo spreminjala klinično prakso

6. 11. 2023

Med najbolj zastopanimi temami kongresa EASD so bile debelost in dolgoročno uravnavanje telesne mase, novejše oblike antidiabetičnega zdravljenja, predstavljen pa je bil tudi nov mednarodni dogovor o nujnih hiperglikemičnih stanjih. Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Za koliko skrajša življenjsko dobo sladkorna bolezen?

20. 10. 2023

Vsako desetletje zgodnejše diagnoze sladkorne bolezni je povezano s krajšo pričakovano življenjsko dobo. Kako se ta skrajšuje v posameznem starostnem obdobju diagnoze v EU in ZDA glede na podatke za več kot milijon in pol proučevanih oseb? Rezultate opazovalne raziskave so objavili v reviji Lancet Diabetes & Endocrinology.

Najbolj vroče teme kongresa ESC 2023

5. 10. 2023

Kako bodo novosti letošnjega kongresa Evropskega kardiološkega združenja (ESC) dopolnile obravnavo bolnikov s kroničnim, akutnim in napredovalim srčnim popuščanjem? Kongres je spremljal izr. prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana.

Med odpadnimi zdravili?

5. 10. 2023

Pomembno je povezovanje in kombiniranje novejših terapevtskih možnosti z dosedanjim naborom zdravil za zdravljenje hiperlipidemije, poudarja Mateja Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz kardiološke ambulante Splošne bolnišnice Jesenice. Pri tem stopi v bran statinom kot eni najbolj podcenjenih skupin zdravil, ki so neupravičeno na slabem glasu.

Breme SB in projekcija prevalence

20. 9. 2023

Kakšno je globalno, regionalno in nacionalno breme sladkorne bolezni v letih 1990 in 2021 ter kakšna je projekcija prevalence do leta 2050? Predstavljamo sistematično analizo študije Global Burden of Disease 2021, objavljene v reviji Lancet. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Litija.

Do lažjih odločitev z oceno ogroženosti s srčno-žilnimi zapleti

20. 9. 2023

Nova klasifikacija ogroženosti SCORE2-Diabetes z oceno tveganja olajša odločanje glede intenzivnosti zdravljenja in dodatnih posegov pri preprečevanju aterosklerotične srčno-žilne bolezni pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Piše doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Kaj je odmevalo na kongresu ADA?

19. 9. 2023

Čaka osebe s sladkorno boleznijo bolj optimistična prihodnost? Predstavljamo najbolj zastopane teme letošnjega kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (ADA), ki izboljšujejo izhode bolnikov. Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Debelost in sladkorna bolezen z roko v roki

5. 9. 2023

Več mehanizmov povezuje debelost in sladkorno bolezen, med katerimi je najmočnejši vnetni, o neželenih sovplivih dveh sodobnih epidemij in vnetja pa je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

Napredne terapije naj ne bodo ekskluzivne

22. 8. 2023

V zadnjem desetletju je precejšnje število poljudnoznanstvenih objav o neželenih učinkih statinov po opažanju Mateje Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Jesenice zelo negativno vplivalo na adherenco bolnikov. Sogovornica opozarja, da so neuravnotežene in neselektivne informacije škodo naredile tudi pri delu strokovne javnosti.

NOVICA

Empagliflozin v EU priporočen za zdravljenje odraslih s KLB

30. 6. 2023

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri EMA je konec junija izdal pozitivno mnenje, da priporoča empagliflozin za zdravljenje odraslih oseb s kronično ledvično boleznijo (KLB).

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

27. 6. 2023

Kakšni so optimalni glikemični cilji za zmanjšanje tveganja za demenco pri starejših ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2)? Odgovor so iskali v kohortni raziskavi, nedavno objavljeni v reviji JAMA Neurology.

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

21. 6. 2023

Zaviralci imunskih nadzornih točk so uspešna terapija za zdravljenje rakavih obolenj, a moramo biti ob tem pozorni na hiperglikemijo, o čemer je na srečanju Srce in diabetes 2023 spregovorila Eva Podbregar Kolar, dr. med., specializantka interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme NAFLD za razvoj SB2

6. 6. 2023

Kakšna je povezava med nealkoholno zamaščenostjo jeter (NAFLD) in neugodnimi metabolnimi izhodi? Kakšen vpliv ima NAFLD pri posameznikih brez povečane telesne teže? Predstavljamo ugotovitve dveh svežih objav. Piše Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

»Skoraj potisnili smo jih v motnje hranjenja«

29. 5. 2023

Na 12. mednarodnem srečanju DiaMind je dr. Karin Kanc, dr. med., spec. interne medicine in certificirana integrativna psihoterapevtka, skupaj z drugimi strokovnjaki izpostavila, da ima veliko ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 pogosto spregledano pridruženo motnjo hranjenja. Kaj spregledajo zdravniki?

NSAR: recept za srčno popuščanje?

29. 5. 2023

Tudi kratkotrajna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR) je povezana s povečanim tveganjem za srčno popuščanje pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotovili v raziskavi, nedavno objavljeni v Journal of the American College of Cardiology. Predstavljamo ključne ugotovitve.

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

V začetku maja je v Haagu na Nizozemskem potekal mednarodni kongres, kjer so bila predstavljena posodobljena priporočila za obravnavo diabetične noge. Novosti predstavlja doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme neustrezne prehrane pri novonastali sladkorni bolezni tipa 2

23. 4. 2023

Čeprav ni dvoma, da je prehrana pomemben dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 (SBT2), absolutno in relativno breme prekomernega vnosa škodljivih ali nezadostnega vnosa zaščitnih živil v globalni pojavnosti SBT2 še vedno ni jasno. To vprašanje so raziskovali v študiji, nedavno objavljeni v reviji Nature Medicine.

Reverzija prediabetesa v normoglikemijo in tveganje za smrt

23. 4. 2023

V raziskavi, objavljeni v publikaciji JAMA, so iskali povezavo med spremembo prediabetesa v normoglikemjo, perzistentni prediabetes ter sladkorno bolezen tipa 2 in tveganjem za umrljivost ter proučevali vlogo življenjskega sloga pri osebah, ki so v treh letih dosegle normoglikemijo.

Tri neločljivo povezane pandemije sodobnega časa

20. 4. 2023

Sladkorna bolezen, bolezen ledvic in srčno popuščanje pogosto soobstajajo in se medsebojno poslabšujejo. Asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je predstavila, kako voditi bolnike in ukrepati ob zvišanju kreatinina ali poslabšanju ledvične funkcije.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Sladkorna bolezen in zdravje na daljavo

Nova odkritja, ki bodo spreminjala klinično prakso

Spremenljivi dejavniki tveganja in pojavnost srčno-žilnih dogodkov

Kdaj in kam napotiti bolnika s srčnim popuščanjem?

Kako napotovati v diabetološko ambulanto?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako lahko pozdravimo sladkorno bolezen?

20. 10. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

Do lažjih odločitev z oceno ogroženosti s srčno-žilnimi zapleti

20. 9. 2023

Kaj je odmevalo na kongresu ADA?

19. 9. 2023

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.