Prilagajanje zdravljenja z zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1 pred posegi

23. 6. 2024

Ob operativnih posegih je pri sodobni neinzulinski antihiperglikemični terapiji potrebna previdnost, bolnika moramo ustrezno pripraviti in informirati, poudarja doc. dr. Miodrag Janić, dr. med, spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Za koliko časa prekiniti terapijo? Kdaj poseg odložimo?

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

10. 6. 2024

Kakšna je povezava med diabetičnim stopalom in pridruženimi boleznimi, je na strokovnem srečanju Diabetična noga od A do Ž razložila izr. prof. dr. Vilma Urbančič Rovan, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Kateri bolniki so še bolj ogroženi za amputacijo in imajo večje tveganje za umrljivost?

Kam in kako napotiti bolnika z diabetičnim stopalom?

28. 5. 2024

Kako v ambulanti družinske medicine bolnika z diabetičnim stopalom napotiti k specialistu, da bo njegova pot do optimalnega zdravljenja najkrajša? O tem je na strokovnem srečanju Diabetična noga od A do Ž spregovoril doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

23. 5. 2024

Kardiovaskularni-renalni-metabolični (KRM) sindrom je sistemska motnja, ki jo je mogoče pripisati povezavam med debelostjo, sladkorno boleznijo, kronično ledvično boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi. Kako pristopiti k obravnavi? Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Pregledali bi lahko še več bolnikov

2. 5. 2024

S pravočasnim odkrivanjem in ustreznim zdravljenjem lahko nastanek slepote zaradi diabetične retinopatije zmanjšamo za več kot 90 %. O trenutnih uspehih in izzivih presejanja ter zdravljenja diabetične retinopatije piše asist. Peter Ferme, dr. med., spec. oftalmologije z Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor.

Vpliv soli v prehrani na znižanje krvnega tlaka

24. 4. 2024

Rezultati raziskave, objavljene v reviji JAMA, so potrdili pomen manj slane prehrane za zdravljenje arterijske hipertenzije. Učinek takšnega ukrepa na krvni tlak je bil primerljiv z učinkom večine antihipertenzivnih zdravil.

Misel na sladkorno bolezen tipa 1 je misel na večnost

19. 4. 2024

Trinajsti DiaMind (Diabetes&Mind) je bil posvečen transformaciji deklic v odraslost in vsem psihološkim ter etičnim izzivom, ki jih prinaša ta proces v kombinaciji s sladkorno boleznijo tipa 1. Mednarodni predavatelji so osvetlili ozadje življenja s sladkorno boleznijo in prispevali nov vpogled v doživljanje oseb, ki vstopajo v diabetološko ambulanto.

Kaj nam pove urinski testni listič?

18. 4. 2024

Urinski testni listič in sediment urina sta okno v svet bolezni ledvic. Kakšen je pomen diagnostike z urinskim testnim lističem, katere so njegove prednosti in omejitve, je na strokovnem srečanju Srce in ledvice 2024 predstavila dr. Andreja Aleš Rigler, dr. med., spec. interne medicine in nefrologije s KO za nefrologijo UKC Ljubljana.

O rizičnih skupinah za hitrejše poslabšanje srčnega popuščanja

18. 4. 2024

Vsaka ponovna hospitalizacija pomeni slabšo prognozo za bolnike s srčnim popuščanjem. Zbrali smo najnovejša spoznanja o pomenu koncepta ranljive faze in o pristopih za zmanjšanje pogostosti dogodkov po odpustu iz bolnišnice pri bolnikih s srčnim popuščanjem.

Več kot polovica neposrednih izdatkov za sladkorno bolezen je povezana z zapleti

15. 4. 2024

Znani so prvi celostni in poglobljeni podatki o sredstvih iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki jih je Slovenija za zdravljenje sladkorne bolezni in njenih zapletov namenila v obdobju med letoma 2019 in 2022. Kaj so ugotovili v raziskavi?

Majhen odmerek acetilsalicilne kisline za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni?

22. 3. 2024

Vnetje je povezano s patogenezo sladkorne bolezni. Zato so z dvojno slepo in s placebom kontrolirano raziskavo ASPREE raziskali naključni terapevtski učinek nizko odmerjene acetilsalicilne kisline na pojav sladkorne bolezni tipa 2 in koncentracijo glukoze na tešče med starejšimi odraslimi.

Pripravljen je novi algoritem za obravnavo KLB v ADM

21. 3. 2024

Po podatkih raziskav je kronična ledvična bolezen (KLB) premalokrat odkrita, še posebno v zgodnejši fazi. Na ta izziv so združeno odgovorili spec. družinske medicine in nefrologije. Prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine iz ambulante Galenia, ki poučuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, predstavlja najnovejši algoritem za obravnavo KLB v ambulanti družinske medicine (ADM).

SPLETNA OKROGLA MIZA

Kako smo osvojili nov pristop do starih bolezni?

10. 3. 2024

Na spletni okrogli mizi so sodelujoči prim. Jurij Fürst, dr. med., spec. interne medicine, vodja oddelka za zdravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Urška Kšela, dr. med., spec. interne medicine, predstojnica Oddelka za diabetes UKC Maribor ter Suzana Milanović Ravter, dr. med., spec. družinske medicine iz ZP Ruše ZD dr. Adolfa Drolca Maribor razpravljali, kako so v zadnjem desetletju nove terapije za uravnavanje glikemije spremenile pristop do obravnave sladkorne bolezni tipa 2 ter do njenih zapletov na tarčnih organih, kot so srce, ožilje in ledvice

Kaj lahko stori družinski zdravnik za polimorbidne bolnike?

10. 3. 2024

»Nekateri bolniki s sladkorno boleznijo imajo številne pridružene bolezni, zato je njihovo zdravljenje kompleksno. Številni se ne znajdejo, ko s pregledov ali celo iz bolnišnice pridejo z dodatnimi, novimi zdravili, in teh včasih res ni malo,« opozarja prim. prof. dr. Davorina Petek, dr. med., v. svet., spec. družinske medicine iz Zdravstvenega zavoda Zdravje.

Večji izzivi oseb s kroničnimi boleznimi

23. 2. 2024

Kakšna je zdravstvena pismenost kroničnih bolnikov v primerjavi z bolniki, ki nimajo kronične bolezni in na katerih področjih imajo največ izzivov, je ugotavljala prva nacionalna raziskava o zdravstveni pismenosti, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Rezultate raziskave je predstavila Sanja Vrbovšek, vodja Oddelka za integrirano preventivo kroničnih bolezni pri odraslih na NIJZ.

Depresija vzrok za sladkorno bolezen tipa 2?

23. 2. 2024

V raziskavi, objavljeni v publikaciji Diabetes Care, so proučevali vzročno povezavo med depresijo in sladkorno boleznijo tipa 2. Je vzrok za nastanek sladkorne bolezni depresija ali obratno? Predstavljamo zanimive ugotovitve, ki ponujajo nov vpogled v zapleteno razmerje.

ADA 2024

Ključne novosti v obravnavi

18. 2. 2024

Kakšne so spremembe v presejanju za sladkorno bolezen in zgodnji uvedbi kombiniranega zdravljenja v posodobljenih standardih oskrbe Ameriškega diabetološkega druženja (ADA)? Kako usmerjajo priporočila k deintenzifikaciji zdravljenja in obravnavi pridruženih bolezni? Priporočila povzema doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Spremenljivi dejavniki tveganja in pojavnost srčno-žilnih dogodkov

7. 11. 2023

Analiza, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je več kot polovico srčno-žilnih dogodkov in petino vseh smrti pri odraslih mogoče pripisati petim spremenljivim dejavnikom tveganja. Ti rezultati potrjujejo pomen preventivnega delovanja in obvladovanja dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni.

Nova odkritja, ki bodo spreminjala klinično prakso

6. 11. 2023

Med najbolj zastopanimi temami kongresa EASD so bile debelost in dolgoročno uravnavanje telesne mase, novejše oblike antidiabetičnega zdravljenja, predstavljen pa je bil tudi nov mednarodni dogovor o nujnih hiperglikemičnih stanjih. Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Za koliko skrajša življenjsko dobo sladkorna bolezen?

20. 10. 2023

Vsako desetletje zgodnejše diagnoze sladkorne bolezni je povezano s krajšo pričakovano življenjsko dobo. Kako se ta skrajšuje v posameznem starostnem obdobju diagnoze v EU in ZDA glede na podatke za več kot milijon in pol proučevanih oseb? Rezultate opazovalne raziskave so objavili v reviji Lancet Diabetes & Endocrinology.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Ali obstaja diabetična kardiomiopatija?

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

Prilagajanje zdravljenja z zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1 pred posegi

Ultra predelana hrana in njeni škodljivi vplivi na zdravje

Kdaj je potrebna previdnost?

Top 5

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

23. 5. 2024

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.