Empagliflozin pri zdravljenju kronične ledvične bolezni

25. 11. 2022

Znani so podatki predčasno končane raziskave EMPA-KIDNEY, ki so jo nedavno objavili v publikaciji The New England Journal of Medicine. V njej so raziskovalci proučevali varnost in učinek zdravljenja z zaviralcem SGLT2 empagliflozinom pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Kakšne so ugotovitve?

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

14. 11. 2022

Kaj je odkrila metaanaliza velikih randomiziranih dvojno slepih raziskav o povezavi med zdravljenjem s statini in verjetnosti za pojav mišičnih simptomov? Predstavljamo ključne ugotovitve raziskave, ki je bila nedavno objavljena v reviji Lancet.

Kdaj, zakaj in kako do remisije sladkorne bolezni tipa 2

25. 10. 2022

Inštitut za fiziologijo na Univerzi v Mariboru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki, vključno z raziskovalno skupino s Karolinskega inštituta, razvija nov mišji model sladkorne bolezni tipa 2, na katerem raziskujejo mehanizme, ki povzročijo trajno remisijo sladkorne bolezni. Kdaj, zakaj in kako doseči remisijo, odgovarja predstojnik inštituta izr. prof. dr. Andraž Stožer, dr. med.

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

20. 10. 2022

Področje zdravljenja sladkorne bolezni v zadnjih letih s prihodom novih razredov zdravil doživlja razcvet. Zato se tudi priporočila za zdravljenje zadnja leta prilagajajo novim podatkom o obvladovanju tveganj za kronične zaplete bolezni. Kaj je odmevalo na septembrskem kongresu Evropskega združenja za proučevanje diabetesa (EASD)? Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med.

Nova prihodnost za presejanje diabetičnega stopala

23. 10. 2022

Skupina na KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana je prva na svetu razvila napovedni model, s katerim bi lahko optimizirali presejanje diabetičnega stopala. Vodja projekta mag. Iztok Štotl, dr. med., spec. interne medicine je predstavil, kako bi lahko s pomočjo tega modela ocenili individualno tveganje za zaplete diabetičnega stopala in prilagodili pogostost presejanja.

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

23. 10. 2022

Na EASD je bilo predstavljenih več zanimivih raziskav o vplivu prehrane na pojavnost, obolevnost in umrljivost zaradi sladkorne bolezni (SB). Uživanje katerih živil prinaša povečano tveganje za pojav SB2? Kateri prehranski vzorci povečajo umrljivost oseb s SB? Vsebino je pripravila Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Najbolj vroče teme na ESC 2022

27. 9. 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19. Piše doc. dr. Gregor Poglajen, dr. med.

Medicinsko-tehnični pripomočki v luči novih smernic

26. 9. 2022

Damjan Justinek, dr. med., specialist interne medicine je predstavil uporabo medicinsko-tehničnih pripomočkov zadnje generacije pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Zakaj in kdaj je to dobro za bolnika? Kako izkoristiti vse možnosti tudi glede na omejitve ZZZS v klinični praksi?

Se obeta nov terapevtski razred za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2?

26. 9. 2022

Mehanizem inzulinske rezistence ostaja neciljana tarča danes razpoložljivih zdravil proti sladkorni bolezni tipa 2. Članek, objavljen v reviji Diabetes, poroča o razvoju zdravila, imenovanega PATAS, s tarčnim delovanjem na adipocite. Smo na pragu razvoja novega zdravila za obvladovanje inzulinske rezistence?

Prepoznavanje novih tveganj

26. 9. 2022

Sistematična študija povzema izsledke svetovnih raziskav, ki zajemajo dokaze o povečanju števila novih zapletov in povečanih tveganj razvoja nekaterih bolezni in stanj pri osebah s SB1 in SB2. Predstavljamo povzetek študije.

Ne moremo si privoščiti dolgega čakanja na diagnozo

26. 9. 2022

Bolniki predolgo čakajo na pregled pri kardiologu in nato še na UZ-srca, zato je treba klasično paradigmo, po kateri zdravljenje sledi diagnozi, obrniti na glavo. Visok klinični sum za HFpEF ob specifičnih komorbidnostih zadostuje za takojšnjo uvedbo zaviralcev SGLT2, poudarja asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine.

NOVE SMERNICE ZA KLINIČNO OBRAVNAVO SLADKORNE BOLEZNI TIPA 2

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

Katere so ključne novosti v Slovenskih smernicah za klinično obravnavo sladkorne bolezni tipa 2? Prof. dr. Andrej Janež, dr. med., je predstavil glavne spremembe v predpisovanju antihiperglikemičnih zdravil, urednica smernic, prof. dr. Draženka Pongrac Barlovičeva, dr. med., pa je razložila, kako zdraviti dislpidemijo, hipertenzijo in srčno popuščanje. 

NOVE SMERNICE ZA KLINIČNO OBRAVNAVO SLADKORNE BOLEZNI TIPA 2

Nova poglavja in sprememba v diagnosticiranju

26. 6. 2022

Kako po novem diagnosticirati sladkorno bolezen tipa 2? Kdaj in zakaj presejati za nealkoholno zamaščenost jeter? Kdaj in zakaj opraviti dodatne diagnostične preiskave? Kaj je novega v obravnavi diabetične noge? Poglavja so predstavili tudi Nadan Gregorič, dr. med., Špela Volčanšek, dr. med., doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., in Vilma Urbančič, dr. med.

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Predstavljamo posodobljeno preglednico peroralnih zdravil in zdravil za subkutano aplikacijo v zdravljenju hiperglikemije, ki so na voljo v Sloveniji. Preglednico je pripravila mag. farm. Alenka Kovačič, spec. klinične farmacije, recenzirala pa jo je doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine.

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

10. 6. 2024

Kakšna je povezava med diabetičnim stopalom in pridruženimi boleznimi, je na strokovnem srečanju Diabetična noga od A do Ž razložila izr. prof. dr. Vilma Urbančič Rovan, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Kateri bolniki so še bolj ogroženi z amputacijo in imajo večje tveganje za umrljivost?

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Posebnosti obravnave starostnika s sladkorno boleznijo

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

Kam in kako napotiti bolnika z diabetičnim stopalom?

Pregledali bi lahko še več bolnikov

Vpliv soli v prehrani na znižanje krvnega tlaka

Top 5

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Zakaj in kako obravnavati kardiometabolni sindrom?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.