Večji izzivi oseb s kroničnimi boleznimi

23. 2. 2024

Kakšna je zdravstvena pismenost kroničnih bolnikov v primerjavi z bolniki, ki nimajo kronične bolezni in na katerih področjih imajo največ izzivov, je ugotavljala raziskava ZaPiS, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Rezultate raziskave je predstavila Sanja Vrbovšek, vodja Oddelka za integrirano preventivo kroničnih bolezni pri odraslih na NIJZ.

Depresija vzrok za sladkorno bolezen tipa 2?

23. 2. 2024

V raziskavi, objavljeni v publikaciji Diabetes Care, so proučevali vzročno povezavo med depresijo in sladkorno boleznijo tipa 2. Je vzrok za nastanek sladkorne bolezni depresija ali obratno? Predstavljamo zanimive ugotovitve, ki ponujajo nov vpogled v zapleteno razmerje.

ADA 2024

Ključne novosti v obravnavi

18. 2. 2024

Kakšne so spremembe v presejanju za sladkorno bolezen in zgodnji uvedbi kombiniranega zdravljenja v posodobljenih standardih oskrbe Ameriškega diabetološkega druženja (ADA)? Kako usmerjajo priporočila k deintenzifikaciji zdravljenja in obravnavi pridruženih bolezni? Priporočila povzema doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Ne spuščajmo možnosti, ki jih imamo družinski zdravniki

16. 2. 2024

Suzana Milanović Ravter, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvene postaje Ruše je v svoji ambulanti pod drobnogled vzela osebe z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2 in njihovo dotedanje zdravljenje. Kakšne podatke in možnosti za izboljšavo obravnave je ponazorila analiza? Kako lahko prave odločitve olajša določanje vrednosti razmerja UACR in raba sheme KDIGO pri tistih s kronično ledvično boleznijo?

Debelost in sladkorna bolezen z roko v roki

5. 9. 2023

Več mehanizmov povezuje debelost in sladkorno bolezen, med katerimi je najmočnejši vnetni, o neželenih sovplivih dveh sodobnih epidemij in vnetja pa je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

Napredne terapije naj ne bodo ekskluzivne

22. 8. 2023

V zadnjem desetletju je precejšnje število poljudnoznanstvenih objav o neželenih učinkih statinov po opažanju Mateje Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Jesenice zelo negativno vplivalo na adherenco bolnikov. Sogovornica opozarja, da so neuravnotežene in neselektivne informacije škodo naredile tudi pri delu strokovne javnosti.

NOVICA

Empagliflozin v EU priporočen za zdravljenje odraslih s KLB

30. 6. 2023

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri EMA je konec junija izdal pozitivno mnenje, da priporoča empagliflozin za zdravljenje odraslih oseb s kronično ledvično boleznijo (KLB).

Breme neustrezne prehrane pri novonastali sladkorni bolezni tipa 2

23. 4. 2023

Čeprav ni dvoma, da je prehrana pomemben dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 (SBT2), absolutno in relativno breme prekomernega vnosa škodljivih ali nezadostnega vnosa zaščitnih živil v globalni pojavnosti SBT2 še vedno ni jasno. To vprašanje so raziskovali v študiji, nedavno objavljeni v reviji Nature Medicine.

E-IZOBRAŽEVANJE

Smernice za obravnavo SBT2 v praksi družinskega zdravnika

24. 3. 2023

Kako v praksi slediti slovenskim smernicam za klinično obravnavo sladkorne bolezni tipa 2 (SBT2)? V e-izobraževanju, ki ga je pripravila Tjaša Schwarzbartl, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD dr. Julija Polca Kamnik, boste poznavanje smernic utrdili skozi osem izbranih primerov bolnikov, ki vključujejo dileme, s katerimi se pogosto srečujejo družinski zdravniki.

Kako izbira izraza vpliva na obravnavo?

28. 11. 2022

Bolnik s sladkorno boleznijo ali oseba s sladkorno boleznijo? Izraz, ki v ospredje postavlja bolezen in posameznika z njo označuje, ali izraz, ki na osrednje mesto postavi posameznika, hkrati pa morda odvzame težo bolezni? Svoj pogled na komunikacijsko dilemo je predstavila dr. Heather L. Rogers z Regionalnega inštituta za javno zdravje v Španiji.

Nastop menopavze ob zgodnji diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2

23. 10. 2022

Kako je starost ob diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2 povezana s starostjo ob začetku menopavze, so ugotavljali v nedavno predstavljeni kanadski raziskavi. Povzemamo njihove ugotovitve, ki dopolnjujejo vse močnejše dokaze o bremenu sladkorne bolezni za človeško telo in reproduktivni sistem

Z umetno inteligenco do remisije sladkorne bolezni tipa 2?

26. 6. 2022

Na nedavnem 82. srečanju ADA so predstavili tudi podatke o vplivu umetne inteligence na remisijo sladkorne bolezni tipa 2. Večina proučevanih oseb je s pomočjo tehnologije, ki je proučevanim osebam omogočila personalizirana navodila za zdrav življenjski slog, dosegla remisijo bolezni.

Posebnosti obravnave bolnikov z mediokalcinozo arterij

26. 6. 2022

Katere so posebnosti pri obravnavi bolnikov z mediokalcinozo arterij, kako postaviti diagnozo in zakaj je njeno prepoznavanje pomembno, razlaga dr. Jovana Nikolajević, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

Zakaj in kdaj zamenjati antihiperglikemično terapijo?

26. 6. 2022

Specialistka interne medicine Jana Komel, dr. med., iz ZD Koper, v videu razloži, zakaj in kdaj zamenjati s starejša antihiperglikemična zdravila z novejšimi. Poudari tudi, na kaj moramo biti pozorni pri spremembi terapije in zdravljenju sočasnih bolezni ter kako doseči boljše sodelovanje bolnika.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Ne spuščajmo možnosti, ki jih imamo družinski zdravniki

ADA 2024

Ključne novosti v obravnavi

Večji izzivi oseb s kroničnimi boleznimi

Depresija vzrok za sladkorno bolezen tipa 2?

Arterijska hipertenzija pri bolnikih s sladkorno boleznijo

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kdaj in kam napotiti bolnika s srčnim popuščanjem?

30. 11. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

Kako lahko pozdravimo sladkorno bolezen?

20. 10. 2023

Kaj je odmevalo na kongresu ADA?

19. 9. 2023

Najnovejša priporočila za obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.