Vpliv zdravljenja paradontalne bolezni na sladkorno bolezen

24. 6. 2021

Raziskovalce (asist. dr. Nina Hropot Pleško, dr. dent. med., doc. dr. Eva Skalerič, dr. dent. med., prof. dr. Katja Seme, dr. med., prof. dr. Andrej Janež, dr. med., akad. prof. dr. Uroš Skalerič, dr. dent. med., izr. prof. dr. Boris Gašpirc, dr. dent. med.) je zanimalo, kako zdravljenje parodontalne bolezni z metodo popolne dezinfekcije ustne votline vpliva na parodontalne parametre, urejenost glikemije in subgingivalno mikrobno floro.

Izboljšajmo komunikacijo in ohranimo stik

15. 6. 2021

Predstavljamo nekaj orodij, ki vam bodo olajšali komunikacijo in pomagali ohranjati dober stik z osebami s sladkorno boleznijo v času covida-19.

Dr. Karin Kanc o izzivih komunikacije in dela na daljavo

15. 6. 2021

Covid-19 era za osebe s sladkorno boleznijo prinaša mnoge nove izzive. Kako jih lahko naslavljamo zdravniki in katera orodja so nam lahko v pomoč v spremenjenih okoliščinah dela, so bile ključne teme letošnjega srečanja DiaMind. Diabetologinja in psihoterapevtka dr. Karin Kanc, dr. med., predaja ključna sporočila dogodka.

Dr. Jelka Zaletel o odkrivanju sladkorne bolezni

15. 6. 2021

Diabetologinja dr. Jelka Zaletel, dr. med., z UKC Ljubljana in NIJZ, deli rezultate multidisciplinarne raziskave Odkrijmo sladkorno, podlage za nove programe za zgodnje odkrivanje in preprečevanje te bolezni. Koliko je oseb z neodkrito sladkorno boleznijo tipa 2 in delež oseb, ki imajo mejno bazalno glikemijo oziroma moteno toleranco za krvni sladkor in katere vse značilnosti teh oseb bomo še izvedeli na podlagi raziskave, odgovarja v videu.

Je mogoče prelisičiti presnovne prilagoditve po hujšanju?

10. 6. 2021

Zakaj je tako težko ohraniti telesno težo po hujšanju, odgovarja prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., s KO za endokrinologijo, sladkorno bolezen in presnovne bolezni UKC Ljubljana in razlaga, kako lahko pri tem izzivu pomaga farmakološko zdravljenje. Tu je v prihodnje pri nas pričakovati nekaj novosti.

Cilj: več kot nadzor glikemije

2. 6. 2021

Med novejšimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni imajo pomembno mesto zaviralci SGLT2. Gre za učinkovita in varna zdravila, s katerimi izboljšamo tudi kakovost življenja oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, kar ni tako nezanemarljivo, poudarja diabetologinja Ajda Urbas, dr. med., iz Bolnišnice Topolšica. Katere so njihovi dodatni ugodni učinki na zdravje?

Ali antihiperglikemiki vplivajo na umrljivost, povezano s covidom-19?

2. 6. 2021

Osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 covid-19 močno ogroža. Neodvisni dejavnik tveganja za umrljivost, povezan s covidom-19, je hiperglikemija. Različnim skupinam zdravil za zniževanje ravni glukoze v krvi v povezavi s covidom-19 pripisujejo koristen ali škodljiv učinek, do zdaj pa so to proučevali samo v manjših raziskavah z le nekaj učinkovinami. Kaj je odkrila angleška nacionalna raziskava?

Metabolni vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

14. 4. 2021

Zakaj je tako pomembna obravnava nealkoholne zamaščenosti jeter pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, kakšne cilje slediti za regres bolezni in kateri so ključni (ne)farmakološki ukrepi pri tem, je razložila diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana.

Medicinsko-tehnični pripomočki pri sladkorni bolezni tipa 2

13. 4. 2021

Pripravili smo preglednico vseh dostopnih medicinsko-tehničnih pripomočkov z informacijami o količini za naročanje in trajnostni dobi. Dodajamo tudi, kako izpolniti naročilnico za predčasno naročilo.

Novi trendi v incidenci sladkorne bolezni

12. 4. 2021

Kaj razkriva sistematična analiza podatkov o incidenci sladkorne bolezni v 21 državah in jurisdikcij z visokimi in srednje visokimi dohodki, ki jo je nedavno objavila revija Lancet?

Od metformina do injekcijskega zdravljenja

8. 4. 2021

Kako se v ambulanti družinskega zdravnika odločati za stopenjsko zdravljenje in kako kombinarati antihiperglikemike, je na primeru moškega, ki se za sladkorno boleznijo tipa 2 zdravi 15 let, predstavil Darko Taseski, dr. med., iz ZD Grosuplje.

Najpomembnejše je preprečevanje hipoglikemij

30. 3. 2021

Hipoglikemija ob zdravljenju z inzulinom je v realnem življenju veliko pogostejša, kot pričajo randomizirane raziskave, kamor so praviloma vključeni izbrani, bolj motivirani bolniki, poudarja diabetologinja doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med.

Dr. Tina Sentočnik o celostni obravnavi debelosti

11. 3. 2021

»Bolniki morajo imeti ITM vsaj < 30 kg/m2, tako bo obravnava zapletov debelosti, kot je sladkorna bolezen, bistveno učinkovitejša,« poudarja dr. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine, ki je razložila, kako poteka celostna večstopenjska obravnava bolnikov in zakaj je pomembno opredeliti tudi pravi vzrok za debelost.

Pomoč ob spolnih motnjah

11. 3. 2021

Katere so najpogostejše spolne motnje pri moških in ženskah s sladkorno boleznijo ter kako lahko bolnikom pomagamo? Svetuje Frosina Krstanoska, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in FECSM, iz ambulante za spolno medicino in svetovanje v ZD Velenje.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Kdaj, zakaj in kako do remisije sladkorne bolezni tipa 2

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

Nova prihodnost za presejanje diabetičnega stopala

Nastop menopavze ob zgodnji diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

V središču obravnave naj bo posameznik in ne sladkorna bolezen

21. 2. 2022

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Prelomno leto za zdravljenje srčnega popuščanja

20. 10. 2021

Algoritem za diagnozo sladkorne bolezni tipa 1 pri odraslih

21. 10. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.