EASD 2020: V središču antihiperglikemiki in kako izbrati pravega za pravega bolnika

13. 10. 2020

Na virtualnem EASD smo prisluhnili soočenju dveh pogledov na zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo. Prvi je postavljal pri osebah s srčno-žilno boleznijo v prvo linijo zdravljenja zaviralce SGLT2-kanalčkov oziroma agoniste GLP-1 receptorje, drugi pa je v prvo terapevtsko linijo še vedno postavljal metformin.

Nov steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

13. 10. 2020

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, kot so to zaviralci SGLT2, so se strinjali slovenski kardiologi na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja, kjer je bilo govora tudi o tem, kako jih uvrstiti v shemo zdravljenja.

Kako pogosto bolnikom s sladkorno boleznijo pregledujete noge?

13. 10. 2020

Z dobrim nadzorom nad krvnim sladkorjem in drugimi dejavniki tveganja bi lahko preprečili do 60 % kroničnih zapletov sladkorne bolezni, poudarja asist. dr. Mojca Lunder, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, ki je na Schrottovih dnevih v ospredje postavila prav prepoznavanje mikro- in makrovaskularnih zapletov.

Smernice prehranske terapije pri sladkorni bolezni 2

13. 10. 2020

Na kaj moramo biti pozorni, ko komuniciramo z bolnikom o prehrani? Katere so bistvene spremembe v smernicah? Kdaj lahko zmanjšamo število obrokov? Kateri so bolj ali manj primerni prehranski vzorci, ki jih lahko svetujemo?

Diabetolog in kardiolog o razlikah v smernicah ESC in EASD

13. 10. 2020

Diabetolog asist. dr. Miodrag Janić, dr. med., in kardiolog asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., komentirata razlike v smernicah in se sprašujeta o najbolj primerni terapiji za bolnika.

FOOT & FOOD 2020: Ne smemo zapreti vrat

7. 9. 2020

Glavno sporočilo prof. dr. Vilme Urbančič, dr. med., in drugih predavateljev na letošnji delavnici FOOT & FOOD 2020 v Portorožu je bilo, da vrata za bolnike ne smejo biti zaprta niti med epidemijo. Zdravniki morajo za bolnike ostati dosegljivi. V tujini, kjer se je število pregledov drastično zmanjšalo, se posledice že kažejo.

Kongres ESC: Zaviralci SGLT-2-kanalčkov spet v ospredju

6. 9. 2020

Na evropskem kardiološkem kongresu so se kardiologi diabetesa dotaknili predvsem prek najnovejših raziskav v zvezi z zaviralci SGLT-2-kanalčkov. Zdaj so v žarišču njihovi učinki na ohranjanje ledvične funkcije in izboljšanje izidov srčnega popuščanja ne glede na prisotnost sladkorne bolezni.

Priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob SB2 bodo v veliko pomoč

6. 9. 2020

Izšla so slovenska priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Ne odlikuje jih le strokovnost, tako da bodo lahko vsi zdravstveni strokovnjaki dajali enake in verodostojne informacije, ampak tudi praktični, konkretni in pregledni nasveti, kako to narediti.

Ekstremni prehranski vzroci – da ali ne?

6. 9. 2020

Nova slovenska prehranska priporočila so poenotila stališča stroke tudi tam, kjer odgovori morda niso tako enostavni. Pred časom smo to težko vprašanje postavili eni od članic delovne skupine za pripravo priporočil, Špeli Volščanšek, dr. med. In kaj je odgovorila?

Test HbA1c brez obiska v ambulanti

4. 9. 2020

V publikaciji Diabetes Research and Clinical Practice so objavljeni rezultati slovenske raziskave dr. Karin Kanc, dr. med., ki je v sodelovanju z Jano Komel, dr. med., med epidemijo uspešno preizkusila možnost testiranja HbA1c, pri kateri bolniku ni treba v ambulanto, ampak pošlje vzorec po pošti.

Agonisti receptorjev GLP-1 delujejo tudi brez trebušne slinavke

26. 6. 2020

Osebe po totalni pankreatektomiji imajo sladkorno bolezen, ki pomeni enega največjih izzivov za zdravljenje. V reviji Diabetologia so objavili zanimivo raziskavo, kjer so dokazali, da agonisti receptorjev GLP-1 učinkovito znižajo hiperglikemijo tudi po totalni pankreatekomiji.

ADA 2020: Niso vsi zaviralci SGLT2 enaki!

26. 6. 2020

Kongres Ameriškega diabetološkega združenja (ADA), ki je letos potekal virtualno, ni prinesel veliko udarnih novic. Pod drobnogled smo vzeli nekaj zanimivejših novih podatkov o zaviralcih SGLT2, med drugim je nova raziskava pokazala, da učinek pri enem vendarle ne pomeni nujno učinka pri vsej skupini.

Pozna večerja je tveganje za sladkorno bolezen

26. 6. 2020

Pozna večerja spremeni metabolične označevalce med spanjem tako, da se poveča tveganje za debelost in sladkorno bolezen, je ugotovitev manjše randomizirane navzkrižne raziskave Univerze Johns Hopkins iz Baltimora, objavljene v junijski številki Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Neprekinjeno merjenje glukoze je nov standard

26. 6. 2020

Sistemi za neprekinjeno merjenje glukoze bistveno izboljšajo čas, ko je raven glukoze v želenem območju, kar je tudi novo merilo urejenosti sladkorne bolezni, ugotavlja prof. dr. Tadej Battelino, dr. med. O najnovejših so govorili tudi na kongresu ADA. Komu vse bi še morali omogočiti uporabo?

Prepoznajmo kognitivni upad pri osebi s sladkorno boleznijo

26. 6. 2020

Kognitivni upad lahko pomembno vpliva na urejenost sladkorne bolezni, zato je še bolj pomembno, da ga opazimo.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Obravnava žensk z gestacijskim diabetesom po porodu

Za dobro bolnika

Tekoče kalorije

Novodiagnosticirana sladkorna bolezen po blagem covidu?

Sladkorna bolezen in zdravljenje dislipidemije

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Prelomno leto za zdravljenje srčnega popuščanja

20. 10. 2021

Kdaj in kako predpisovati zaviralce SGLT2?

15. 12. 2020

V središču obravnave naj bo posameznik in ne sladkorna bolezen

21. 2. 2022

Smernice prehranske terapije pri sladkorni bolezni 2

13. 10. 2020

Smernice telesne dejavnosti pri sladkorni bolezni tipa 2

12. 11. 2020

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.