Do lažjih odločitev z oceno ogroženosti s srčno-žilnimi zapleti

20. 9. 2023

Nova klasifikacija ogroženosti SCORE2-Diabetes z oceno tveganja olajša odločanje glede intenzivnosti zdravljenja in dodatnih posegov pri preprečevanju aterosklerotične srčno-žilne bolezni pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Piše doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Za bolj varno zdravljenje z zaviralci SGLT2

27. 6. 2023

Evglikemična diabetična ketoacidoza (DKA) je izredno redek zaplet zdravljenja z zaviralci SGLT2. Kako ta zdravila olajšujejo pojav evglikemične DKA, kakšna je njena klinična slika in kako ustrezno ukrepati ob njenem pojavu? Odgovarja asist. dr. Simona Ferjan, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme NAFLD za razvoj SB2

6. 6. 2023

Kakšna je povezava med nealkoholno zamaščenostjo jeter (NAFLD) in neugodnimi metabolnimi izhodi? Kakšen vpliv ima NAFLD pri posameznikih brez povečane telesne teže? Predstavljamo ugotovitve dveh svežih objav. Piše Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Nezaželeni trio

29. 6. 2023

Debelost in sladkorno bolezen tipa 2 povezuje več mehanizmov, med katerimi ima pomembno vlogo vnetje. Kot kaže, bi lahko v prihodnosti vnetni kazalci pomagali pri izbiri zdravljenja. O povezanosti nezaželenega tria je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

21. 6. 2023

Zaviralci imunskih nadzornih točk so uspešna terapija za zdravljenje rakavih obolenj, a moramo biti ob tem pozorni na hiperglikemijo, o čemer je na srečanju Srce in diabetes 2023 spregovorila Eva Podbregar Kolar, dr. med., specializantka interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

27. 6. 2023

Kakšni so optimalni glikemični cilji za zmanjšanje tveganja za demenco pri starejših ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2)? Odgovor so iskali v kohortni raziskavi, nedavno objavljeni v reviji JAMA Neurology.

Pandemije je konec, slovenske smernice imamo – kaj pa zdaj?

29. 5. 2023

So danes še kakšni zadržki za optimalno obravnavo v ambulantah družinske medicine? O prednostih in nalogah družinskih zdravnikov v obravnavi oseb s sladkorno boleznijo tipa 2 razmišlja Katarina Skubec Moćić, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Celje.

»Skoraj potisnili smo jih v motnje hranjenja«

29. 5. 2023

Na 12. mednarodnem srečanju DiaMind je dr. Karin Kanc, dr. med., spec. interne medicine in certificirana integrativna psihoterapevtka, skupaj z drugimi strokovnjaki izpostavila, da ima veliko ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 pogosto spregledano pridruženo motnjo hranjenja. Kaj spregledajo zdravniki?

Najnovejša priporočila za obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

V začetku maja je v Haagu na Nizozemskem potekal mednarodni kongres, kjer so bila predstavljena posodobljena priporočila za obravnavo diabetične noge. Novosti predstavlja doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

NSAR: recept za srčno popuščanje?

29. 5. 2023

Tudi kratkotrajna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR) je povezana s povečanim tveganjem za srčno popuščanje pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotovili v raziskavi, nedavno objavljeni v Journal of the American College of Cardiology. Predstavljamo ključne ugotovitve.

Kaj bi morale piti osebe s sladkorno boleznijo tipa 2?

29. 5. 2023

Odvisno od vsebnosti sladkorja in nekaterih drugih sestavin imajo pijače različen vpliv na zdravje, manjkajo pa dokazi o vplivu različnih pijač na zdravje oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, ki imajo spremenjen metabolizem. Kaj so ugotovili v raziskavi, nedavno objavljeni v reviji BMJ?

Novosti v obravnavi oseb s povišanim lipoproteinom (a)

20. 4. 2023

Kakšno tveganje predstavljajo povišane vrednosti lipoproteina (a) za razvoj srčno-žilnih bolezni? Kdaj in kolikokrat opraviti meritev glede na zadnje smernice Evropskega združenja za aterosklerozo? Kako uspešne bodo pri zniževanju vrednosti nove terapije? Novosti je predstavil izr. prof. dr. Urh Grošelj, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Novonastala sladkorna bolezen ob jemanju statinov?

23. 4. 2023

Kakšna je pojavnost in verjetnost za novonastalo sladkorno bolezen tipa 2 ob jemanju statinov v primarni in sekundarni preventivi? Kako hitro se lahko pojavi in kako naj poteka spremljanje bolnikov? Odgovore je nanizal izr. prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., spec. interne medicine ter kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana.

Tri neločljivo povezane pandemije sodobnega časa

20. 4. 2023

Sladkorna bolezen, bolezen ledvic in srčno popuščanje pogosto soobstajajo in se medsebojno poslabšujejo. Asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je predstavila, kako voditi bolnike in ukrepati ob zvišanju kreatinina ali poslabšanju ledvične funkcije.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Ne spuščajmo možnosti, ki jih imamo družinski zdravniki

ADA 2024

Ključne novosti v obravnavi

Večji izzivi oseb s kroničnimi boleznimi

Depresija vzrok za sladkorno bolezen tipa 2?

Arterijska hipertenzija pri bolnikih s sladkorno boleznijo

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kdaj in kam napotiti bolnika s srčnim popuščanjem?

30. 11. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

Kako lahko pozdravimo sladkorno bolezen?

20. 10. 2023

Kaj je odmevalo na kongresu ADA?

19. 9. 2023

Najnovejša priporočila za obravnavo diabetične noge

29. 5. 2023

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.