Pripravljen je novi algoritem za obravnavo KLB v ADM

21. 3. 2024

Po podatkih raziskav je kronična ledvična bolezen (KLB) premalokrat odkrita, še posebno v zgodnejši fazi. Na ta izziv so združeno odgovorili spec. družinske medicine in nefrologije. Prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine iz ambulante Galenia, ki poučuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, predstavlja najnovejši algoritem za obravnavo KLB v ambulanti družinske medicine (ADM).

Izboljšanje obvladovanja sladkorne bolezni s CGM pri starejših

20. 3. 2024

CGM je najprimernejši način merjenja glukoze za večino oseb s sladkorno boleznijo. Kakšne so koristi uporabe CGM pri starejših in kako lahko premagamo ovire? Preglednico je pripravila Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Zakaj in kako obravnavati kardiometabolni sindrom?

21. 3. 2024

Neobravnavan metabolni sindrom nosi številne posledice za srčno-žilne dogodke. Kako pristopiti k diagnozi in obravnavi bolnikov, razlaga asist. Daniel Košuta, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

Ne spuščajmo možnosti, ki jih imamo družinski zdravniki

16. 2. 2024

Suzana Milanović Ravter, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvene postaje Ruše je v svoji ambulanti pod drobnogled vzela osebe z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2 in njihovo dotedanje zdravljenje. Kakšne podatke in možnosti za izboljšavo obravnave je ponazorila analiza? Kako lahko prave odločitve olajša določanje vrednosti razmerja UACR in raba sheme KDIGO pri tistih s kronično ledvično boleznijo?

ADA 2024

Ključne novosti v obravnavi

18. 2. 2024

Kakšne so spremembe v presejanju za sladkorno bolezen in zgodnji uvedbi kombiniranega zdravljenja v posodobljenih standardih oskrbe Ameriškega diabetološkega druženja (ADA)? Kako usmerjajo priporočila k deintenzifikaciji zdravljenja in obravnavi pridruženih bolezni? Priporočila povzema doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Večji izzivi oseb s kroničnimi boleznimi

23. 2. 2024

Kakšna je zdravstvena pismenost kroničnih bolnikov v primerjavi z bolniki, ki nimajo kronične bolezni in na katerih področjih imajo največ izzivov, je ugotavljala prva nacionalna raziskava o zdravstveni pismenosti, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Rezultate raziskave je predstavila Sanja Vrbovšek, vodja Oddelka za integrirano preventivo kroničnih bolezni pri odraslih na NIJZ.

Depresija vzrok za sladkorno bolezen tipa 2?

23. 2. 2024

V raziskavi, objavljeni v publikaciji Diabetes Care, so proučevali vzročno povezavo med depresijo in sladkorno boleznijo tipa 2. Je vzrok za nastanek sladkorne bolezni depresija ali obratno? Predstavljamo zanimive ugotovitve, ki ponujajo nov vpogled v zapleteno razmerje.

Arterijska hipertenzija pri bolnikih s sladkorno boleznijo

23. 2. 2024

V preglednici, ki je nastala v sodelovanju z dr. Andrejem Erhartičem, dr. med., spec. interne medicine, s KO za hipertenzijo UKC Ljubljana smo zbrali ključne informacije o značilnostih arterijske hipertenzije in obravnavi bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Kakšne so ciljne vrednosti in kako pristopiti k zdravljenju?

Kaj lahko stori družinski zdravnik za polimorbidne bolnike?

10. 3. 2024

»Nekateri bolniki s sladkorno boleznijo imajo številne pridružene bolezni, zato je njihovo zdravljenje kompleksno. Številni se ne znajdejo, ko s pregledov ali celo iz bolnišnice pridejo z dodatnimi, novimi zdravili, in teh včasih res ni malo,« opozarja prim. prof. dr. Davorina Petek, dr. med., v. svet., spec. družinske medicine iz Zdravstvenega zavoda Zdravje.

SPLETNA OKROGLA MIZA

Kako smo osvojili nov pristop do starih bolezni?

10. 3. 2024

Na spletni okrogli mizi so sodelujoči prim. Jurij Fürst, dr. med., spec. interne medicine, vodja oddelka za zdravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Urška Kšela, dr. med., spec. interne medicine, predstojnica Oddelka za diabetes UKC Maribor ter Suzana Milanović Ravter, dr. med., spec. družinske medicine iz ZP Ruše ZD dr. Adolfa Drolca Maribor razpravljali, kako so v zadnjem desetletju nove terapije za uravnavanje glikemije spremenile pristop do obravnave sladkorne bolezni tipa 2 ter do njenih zapletov na tarčnih organih, kot so srce, ožilje in ledvice

Sladkorna bolezen in zdravje na daljavo

27. 11. 2023

Ob dnevu sladkorne bolezni je potekala nacionalna konferenca NIJZ in Ministrstva za zdravje, ki je bila namenjena prikazu obstoječih in načrtovanih novih rešitev zdravja na daljavo. Kako bodo te spreminjale obravnavo bolnikov in kaj prinašajo načrti za klinično prakso, odgovarja dr. Jelka Zaletel, dr. med., spec. interne medicine z NIJZ.

Nova odkritja, ki bodo spreminjala klinično prakso

6. 11. 2023

Med najbolj zastopanimi temami kongresa EASD so bile debelost in dolgoročno uravnavanje telesne mase, novejše oblike antidiabetičnega zdravljenja, predstavljen pa je bil tudi nov mednarodni dogovor o nujnih hiperglikemičnih stanjih. Piše doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Kako napotovati v diabetološko ambulanto?

25. 11. 2023

Posamezne diagnoze oziroma razmejitve med njimi glede na stopnjo nujnosti napotitve je v diabetologiji težko natančno opredeliti. Katere so najpogostejše diagnoze in ustrezne stopnje nujnosti za obravnavo v diabetološki ambulanti? Kaj naj piše na napotnici? Zbrali smo ključne usmeritve, ki jih je doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine predstavila na Tavčarjevih dnevih.

Kdaj in kam napotiti bolnika s srčnim popuščanjem?

30. 11. 2023

Kljub napredku v obravnavi bolnikov s srčnim popuščanjem je njihova prognoza še vedno slaba. Ključni so zgodnja prepoznava teh bolnikov, ustrezna diagnostika in hitra uvedba zdravljenja. Kdaj in kam napotiti bolnike z novoodkritim srčnim popuščanjem? Napotke je izr. prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana predstavil na Tavčarjevih dnevih.

Spremenljivi dejavniki tveganja in pojavnost srčno-žilnih dogodkov

7. 11. 2023

Analiza, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je več kot polovico srčno-žilnih dogodkov in petino vseh smrti pri odraslih mogoče pripisati petim spremenljivim dejavnikom tveganja. Ti rezultati potrjujejo pomen preventivnega delovanja in obvladovanja dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Ali obstaja diabetična kardiomiopatija?

Zaradi luknje v nogi ne umreš, ali pač?

Prilagajanje zdravljenja z zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1 pred posegi

Ultra predelana hrana in njeni škodljivi vplivi na zdravje

Kdaj je potrebna previdnost?

Top 5

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

23. 5. 2024

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.