Kaj je odmevalo na kongresu EASD?

20. 10. 2021

Predsednik Evropskega združenja za študije o diabetesu (EASD), prof. Stefano Del Prato, dr. med., spec. endokrinologije in interne medicine, povzema ključna sporočila z nedavnega kongresa in predstavlja najbolj odmevne teme, med katerimi so tudi nove smernice za obravnavo odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1.

O sodobnem zdravljenju sladkorne bolezni v ADM

16. 9. 2021

Med vsemi zdravniki smo družinski zdravniki tisti, ki osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 in pridruženo srčno-žilno boleznijo najpogosteje obravnavamo v svojih ambulantah, poudarja Tjaša Scwarzbartl, dr. med., spec. družinske medicine, iz ZD Kamnik. Razloži, kako celostno obravnavati bolnike in premagati morebitne ovire pri optimalnem zdravljenju.

Dr. Karin Kanc o izzivih komunikacije in dela na daljavo

15. 6. 2021

Covid-19 era za osebe s sladkorno boleznijo prinaša mnoge nove izzive. Kako jih lahko naslavljamo zdravniki in katera orodja so nam lahko v pomoč v spremenjenih okoliščinah dela, so bile ključne teme letošnjega srečanja DiaMind. Diabetologinja in psihoterapevtka dr. Karin Kanc, dr. med., predaja ključna sporočila dogodka.

Dr. Jelka Zaletel o odkrivanju sladkorne bolezni

15. 6. 2021

Diabetologinja dr. Jelka Zaletel, dr. med., z UKC Ljubljana in NIJZ, deli rezultate multidisciplinarne raziskave Odkrijmo sladkorno, podlage za nove programe za zgodnje odkrivanje in preprečevanje te bolezni. Koliko je oseb z neodkrito sladkorno boleznijo tipa 2 in delež oseb, ki imajo mejno bazalno glikemijo oziroma moteno toleranco za krvni sladkor in katere vse značilnosti teh oseb bomo še izvedeli na podlagi raziskave, odgovarja v videu.

Metabolni vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

14. 4. 2021

Zakaj je tako pomembna obravnava nealkoholne zamaščenosti jeter pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, kakšne cilje slediti za regres bolezni in kateri so ključni (ne)farmakološki ukrepi pri tem, je razložila diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana.

Dr. Tina Sentočnik o celostni obravnavi debelosti

11. 3. 2021

»Bolniki morajo imeti ITM vsaj < 30 kg/m2, tako bo obravnava zapletov debelosti, kot je sladkorna bolezen, bistveno učinkovitejša,« poudarja dr. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine, ki je razložila, kako poteka celostna večstopenjska obravnava bolnikov in zakaj je pomembno opredeliti tudi pravi vzrok za debelost.

Pomoč ob spolnih motnjah

11. 3. 2021

Katere so najpogostejše spolne motnje pri moških in ženskah s sladkorno boleznijo ter kako lahko bolnikom pomagamo? Svetuje Frosina Krstanoska, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in FECSM, iz ambulante za spolno medicino in svetovanje v ZD Velenje.

Krvni sladkor v času epidemije in ob obolelosti za covidom-19

8. 2. 2021

Jana Komel, dr. med., spec. interne medicine razlaga, kaj se dogaja v času epidemije z bolniki in urejenostjo glikemije ter kako poskrbeti zanje med okužbo s SARS-CoV-2 zaradi preprečevanja iztirjanja krvnega sladkorja ter prilagoditve zdravljenja sladkorne bolezni.

Izzivi družinskih zdravnikov pri obravnavi bolnikov

12. 11. 2020

Večji izziv kot nadzor nad urejenostjo glikemije ali spremenjene razmere v času COVID-19 je dostopnost kardiologov in nefrologov, za predpisovanje novejših zdravil pa si želijo posodobitve slovenskih smernic, pravi družinska zdravnica Katarina Skubec Moćić, dr. med., iz ZD Celje.

Diabetolog in kardiolog o razlikah v smernicah ESC in EASD

13. 10. 2020

Diabetolog asist. dr. Miodrag Janić, dr. med., in kardiolog asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., komentirata razlike v smernicah in se sprašujeta o najbolj primerni terapiji za bolnika.

Ekstremni prehranski vzroci – da ali ne?

6. 9. 2020

Nova slovenska prehranska priporočila so poenotila stališča stroke tudi tam, kjer odgovori morda niso tako enostavni. Pred časom smo to težko vprašanje postavili eni od članic delovne skupine za pripravo priporočil, Špeli Volščanšek, dr. med. In kaj je odgovorila?

Test HbA1c brez obiska v ambulanti

4. 9. 2020

V publikaciji Diabetes Research and Clinical Practice so objavljeni rezultati slovenske raziskave dr. Karin Kanc, dr. med., ki je v sodelovanju z Jano Komel, dr. med., med epidemijo uspešno preizkusila možnost testiranja HbA1c, pri kateri bolniku ni treba v ambulanto, ampak pošlje vzorec po pošti.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Moč družinske medicine v odkrivanju sladkorne bolezni

Empagliflozin pri zdravljenju kronične ledvične bolezni

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

Povezava telesne dejavnosti z vsebnostjo maščob v jetrih in inzulinsko rezistenco

Kako izbira izraza vpliva na obravnavo?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kako predpisovati antihiperglikemična zdravila?

26. 6. 2022

Ogroženost s SŽ-boleznimi pri navidezno zdravih osebah

22. 3. 2022

Napake pri napotovanju k diabetologu

21. 2. 2022

Koruza, kokoš ali jajce?

23. 10. 2022

Zdravljenje hiperglikemije

26. 6. 2022

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.