Sladkorna bolezen je tesno povezana s periodontitisom – zvišana glikemija tudi za trikrat poveča tveganje za vnetje obzobnih tkiv; po drugi strani pa je kronični periodontitis povezan s slabše urejeno sladkorno boleznijo in nekaterimi zapleti, na primer diabetično ledvično boleznijo. V nedavni randomizirani raziskavi so znanstveniki iz zobne bolnišnice Univerze v Barceloni preverili, ali lahko z zdravljenjem kroničnega periodontitisa vplivamo na boljšo urejenost sladkorne bolezni.

Več raziskav pritrjuje, da skrb za urejeno glikemijo izboljša ustno zdravje. Kot glavni razlog se običajno navajajo bolj zdrav izbor hrane z manjšim uživanjem sladkorja. Nimamo pa veliko dokazov v nasprotni smeri, torej da bi prek izboljšanja ustne higiene oziroma zdravja obzobnega tkiva lahko dosegli izboljšanje glikemične urejenosti.

Raziskava

Zato so v nedavno raziskavo zobozdravniki vključili 90 bolnikov s kroničnim periodontitisom in sladkorno boleznijo tipa 2. Bolniki so bili randomizirani v aktivno skupino, ki je dobila navodila o ustni higieni, z ultrazvočnimi inštrumenti so jim odstranili biofilm ter trde zobne obloge s površine zoba in iz obzobnih žepov, z ročnimi inštrumenti pa so izvedli dodatno luščenje in glajenje površine korenin ter odstranili vse mehanske ovire, ki so lahko vzrok za zadrževanje zobnih oblog. V kontrolni skupini so udeležencem le predstavili navodila o ustni higieni in ultrazvočno odstranili biofilm ter trde zobne obloge. Ob vstopu v raziskavo, po treh in po šestih mesecih so ocenili globino obzobnih žepov, gingivalni indeks, indeks plaka ter spremljali glikemično urejenost.

Rezultati

Izboljšanje zdravja obzobnih tkiv so opazili le v aktivni skupini (p < 0,05), v tej skupini je prišlo tudi do dodatnega izboljšanja periodontalne bolezni med tretjim in šestim mesecem spremljanja (znižanje indeksa plaka in gingivalnega indeksa, p < 0,001). Hkrati so se izboljšali glikemični parametri. Glukoza na tešče se je v aktivni skupini znižala za 1,0 milimola na liter, v kontrolni skupini pa zvišala za 0,9 milimola na liter (p = 0,019). Izhodiščni HbA1c je v obeh skupinah znašal 7,7±1,2 odstotka in se je v aktivni skupini znižal za 0,51 odstotka, v kontrolni skupini pa za 0,06 odstotka (p = 0,023). Obseg periodontalne bolezni ob vstopu v raziskavo ni vplival na velikost učinka na glikemične parametre.  

Sklep

Z raziskavo so dokazali, da lahko z izboljšanjem ustnega zdravja izboljšamo tudi glikemijo in ne le, da kronična hiperglikemija spodbuja kronično vnetje obzobnih tkiv. Raziskava pritrjuje pomembnosti ustnega zdravja za splošno zdravje bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, predvsem za urejenost njihove glikemije.


Vir: Mauri-Obradors E, Merlos A, Estrugo-Devesa A et al.: Benefits of non-surgical periodontal treatment in patients with type 2 diabetes mellitus and chronic periodontitis: A randomized controlled trial.  J Clin Periodontol 2017; Dec 19 [e-objava pred tiskom]. 

Aktualni e-novičnik

Posebnosti obravnave starostnika s sladkorno boleznijo

Stopnje sindroma KRM in temeljni ukrepi

Kam in kako napotiti bolnika z diabetičnim stopalom?

Pregledali bi lahko še več bolnikov

Vpliv soli v prehrani na znižanje krvnega tlaka

Top 5

Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

18. 4. 2024

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Zakaj in kako obravnavati kardiometabolni sindrom?

21. 3. 2024

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.