Tjaša Schwarzbartl, dr. med., o sodobnem zdravljenju sladkorne bolezni v ADM

O sodobnem zdravljenju sladkorne bolezni v ADM

16. 9. 2021

Med vsemi zdravniki smo družinski zdravniki tisti, ki osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 in pridruženo srčno-žilno boleznijo najpogosteje obravnavamo v svojih ambulantah, poudarja Tjaša Scwarzbartl, dr. med., spec. družinske medicine, iz ZD Kamnik. Razloži, kako celostno obravnavati bolnike in premagati morebitne ovire pri optimalnem zdravljenju.

Novosti pri zdravljenju debelosti

16. 9. 2021

Debelost je še vedno redko diagnosticirana bolezen in še redkeje zdravljena, opozarja diabetolog in endokrinolog dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine, iz UKC Maribor, kar je škoda, saj zgodnje zdravljenje zmanjša pojav številnih kroničnih bolezni ali zapletov. Bolniki bodo imeli odslej na voljo tudi novo terapijo.

Je kaj novega o zaviralcih SGLT2?

16. 9. 2021

Zaviralci SGLT2 zadnja leta razburjajo diabetološko, kardiološko in nefrološko strokovno javnost in tudi na Schrottovih dnevih so bila ponovno v ospredju dognanja o njihovih koristih. Mehanizem delovanja in nasvete pri uvajanju v klinični praksi je predstavila Maja Navodnik Preložnik, dr. med., spec. interne medicine, iz Splošne bolnišnice Celje.

ADA po ADA 2021: kaj je odmevalo?

15. 9. 2021

Predstavljamo raziskave, v katerih so proučevali nove terapevtske možnosti, med drugim tudi eno izmed učinkovitejših sredstev za zmanjševanje telesne teže in uravnavanje glikemije med neinzulinskimi terapijami. Na kongresu so predstavili tudi osnutek prvih smernic za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 pri odraslih, ki jih pripravljajo skupaj z EASD.

Kako bolnikom svetovati pravilno uporabo zdravil?

15. 9. 2021

Kaj je ključno pri komunikaciji z osebami s sladkorno boleznijo, ko jim svetujemo uporabo zdravil? Odgovore ponuja doc. dr. Alenka Kovačič, mag. farm, spec. klin. farm., ki v infografiki dodaja tudi nekaj konkretnih napotkov za pravilno uporabo zdravil, ki jih lahko svetujemo bolnikom.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.