ATTD 2024

CGM v preprečevanju sladkorne bolezni

20. 3. 2024

Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., spec. pediatrije in klin. farmakoterapije s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike Ljubljana je na kongresu ATTD predstavljal nove dokaze za uporabo neprekinjenega merjenja glukoze (CGM) v preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 ter vse večjo vlogo umetne inteligence v diabetologiji.

Kako izbrati kardioprotektivno antihiperglikemično terapijo?

21. 3. 2024

Izr. prof. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana predstavlja pomen optimalnega medikamentoznega zdravljenja kroničnega koronarnega sindroma ob sladkorni bolezni. Kako obravnavati bolnike glede na mednarodne smernice?

Pripravljen je novi algoritem za obravnavo KLB v ADM

21. 3. 2024

Po podatkih raziskav je kronična ledvična bolezen (KLB) premalokrat odkrita, še posebno v zgodnejši fazi. Na ta izziv so združeno odgovorili spec. družinske medicine in nefrologije. Prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine iz ambulante Galenia, ki poučuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, predstavlja najnovejši algoritem za obravnavo KLB v ambulanti družinske medicine (ADM).

Zakaj in kako obravnavati kardiometabolni sindrom?

21. 3. 2024

Neobravnavan metabolni sindrom nosi številne posledice za srčno-žilne dogodke. Kako pristopiti k diagnozi in obravnavi bolnikov, razlaga asist. Daniel Košuta, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

Izboljšanje obvladovanja sladkorne bolezni s CGM pri starejših

20. 3. 2024

CGM je najprimernejši način merjenja glukoze za večino oseb s sladkorno boleznijo. Kakšne so koristi uporabe CGM pri starejših in kako lahko premagamo ovire? Preglednico je pripravila Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.