Presejanje in vodenje KLB v ADM z novimi algoritmi

19. 10. 2023

Kako bodo družinskim zdravnikom v pomoč predlagani algoritmi presejanja in obravnave bolnikov s kronično ledvično boleznijo? Kateri izzivi še ostajajo pri diagnosticiranju in vodenju bolnikov? Odgovarja prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine s Katedre za medicino Medicinske fakultete v Ljubljani.

Med odpadnimi zdravili?

5. 10. 2023

Pomembno je povezovanje in kombiniranje novejših terapevtskih možnosti z dosedanjim naborom zdravil za zdravljenje hiperlipidemije, poudarja Mateja Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz kardiološke ambulante Splošne bolnišnice Jesenice. Pri tem stopi v bran statinom kot eni najbolj podcenjenih skupin zdravil, ki so neupravičeno na slabem glasu.

Najbolj vroče teme kongresa ESC 2023

5. 10. 2023

Kako bodo novosti letošnjega kongresa Evropskega kardiološkega združenja (ESC) dopolnile obravnavo bolnikov s kroničnim, akutnim in napredovalim srčnim popuščanjem? Kongres je spremljal izr. prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana.

Za koliko skrajša življenjsko dobo sladkorna bolezen?

20. 10. 2023

Vsako desetletje zgodnejše diagnoze sladkorne bolezni je povezano s krajšo pričakovano življenjsko dobo. Kako se ta skrajšuje v posameznem starostnem obdobju diagnoze v EU in ZDA glede na podatke za več kot milijon in pol proučevanih oseb? Rezultate opazovalne raziskave so objavili v reviji Lancet Diabetes & Endocrinology.

Kako lahko pozdravimo sladkorno bolezen?

20. 10. 2023

Pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 narašča kljub naprednim možnostim zdravljenja, zato so nujni ukrepi, ki bi ta trend upočasnili. Kdaj govorimo o remisiji sladkorne bolezni tipa 2? Kako jo je mogoče doseči? Kako pogosti naj bodo kontrolni pregledi ob remisiji? Odgovore je strnila doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine na dogodku Sladko na kratko.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.