Diagnoza KLB upočasni upad ledvičnega delovanja

18. 4. 2024

Kako pomembno je aktivno iskanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo (KLB) za njihovo prognozo in kako v praksi živi e-posvet med nefrologom in družinskim zdravnikom pri načrtovanju zdravljenja? O ciljih družinske medicine pri obravnavi bolnikov s KLB je spregovorila prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine, predstojnica Katedre za družinsko medicino MF UL.

Kaj nam pove urinski testni listič?

18. 4. 2024

Urinski testni listič in sediment urina sta okno v svet bolezni ledvic. Kakšen je pomen diagnostike z urinskim testnim lističem, katere so njegove prednosti in omejitve, je na strokovnem srečanju Srce in ledvice 2024 predstavila dr. Andreja Aleš Rigler, dr. med., spec. interne medicine in nefrologije s KO za nefrologijo UKC Ljubljana.

Več kot polovica neposrednih izdatkov za sladkorno bolezen je povezana z zapleti

15. 4. 2024

Znani so prvi celostni in poglobljeni podatki o sredstvih iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki jih je Slovenija za zdravljenje sladkorne bolezni in njenih zapletov namenila v obdobju med letoma 2019 in 2022. Kaj so ugotovili v raziskavi?

Misel na sladkorno bolezen tipa 1 je misel na večnost

19. 4. 2024

Trinajsti DiaMind (Diabetes&Mind) je bil posvečen transformaciji deklic v odraslost in vsem psihološkim ter etičnim izzivom, ki jih prinaša ta proces v kombinaciji s sladkorno boleznijo tipa 1. Mednarodni predavatelji so osvetlili ozadje življenja s sladkorno boleznijo in prispevali nov vpogled v doživljanje oseb, ki vstopajo v diabetološko ambulanto.

OSA pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2

15. 4. 2024

Klinično pomembna obstruktivna spalna apneja (OSA) je prisotna pri 20 do 50 % bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Ali dovolj aktivno pristopamo k diagnosticiranju in kje so ozka grla? Kdaj bolnike napotiti k pnevmologu? Kako poteka obravnava? Pojasnjuje asist. Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije z Oddelka za motnje dihanja med spanjem na Kliniki Golnik.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.