Kdaj, zakaj in kako do remisije sladkorne bolezni tipa 2

25. 10. 2022

Inštitut za fiziologijo na Univerzi v Mariboru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki, vključno z raziskovalno skupino s Karolinskega inštituta, razvija nov mišji model sladkorne bolezni tipa 2, na katerem raziskujejo mehanizme, ki povzročijo trajno remisijo sladkorne bolezni. Kdaj, zakaj in kako doseči remisijo, odgovarja predstojnik inštituta izr. prof. dr. Andraž Stožer, dr. med.

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

20. 10. 2022

Področje zdravljenja sladkorne bolezni v zadnjih letih s prihodom novih razredov zdravil doživlja razcvet. Zato se tudi priporočila za zdravljenje zadnja leta prilagajajo novim podatkom o obvladovanju tveganj za kronične zaplete bolezni. Kaj je odmevalo na septembrskem kongresu Evropskega združenja za proučevanje diabetesa (EASD)? Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med.

Nova prihodnost za presejanje diabetičnega stopala

23. 10. 2022

Skupina na KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana je prva na svetu razvila napovedni model, s katerim bi lahko optimizirali presejanje diabetičnega stopala. Vodja projekta mag. Iztok Štotl, dr. med., spec. interne medicine je predstavil, kako bi lahko s pomočjo tega modela ocenili individualno tveganje za zaplete diabetičnega stopala in prilagodili pogostost presejanja.

Nastop menopavze ob zgodnji diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2

23. 10. 2022

Kako je starost ob diagnozi sladkorne bolezni tipa 1 in 2 povezana s starostjo ob začetku menopavze, so ugotavljali v nedavno predstavljeni kanadski raziskavi. Povzemamo njihove ugotovitve, ki dopolnjujejo vse močnejše dokaze o bremenu sladkorne bolezni za človeško telo in reproduktivni sistem

Prehrana in sladkorna bolezen

Koruza, kokoš ali jajce?

23. 10. 2022

Na EASD je bilo predstavljenih več zanimivih raziskav o vplivu prehrane na pojavnost, obolevnost in umrljivost zaradi sladkorne bolezni (SB). Uživanje katerih živil prinaša povečano tveganje za pojav SB2? Kateri prehranski vzorci povečajo umrljivost oseb s SB? Vsebino je pripravila Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.