Doc. dr. Jelka Zaletel: Moč družinske medicine v odkrivanju nediagnosticirane sladkorne bolezni

Moč družinske medicine v odkrivanju sladkorne bolezni

28. 11. 2022

Doc. dr. Jelka Zaletel, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetologijo in presnovne bolezni UKC Ljubljana in NIJZ, predstavlja ključne ukrepe za zgodnje diagnosticiranje sladkorne bolezni tipa 2. Kakšne značilnosti imajo osebe z neodkrito boleznijo? Kdaj presejati sistematično, kdaj oportunistično? Kako za postavitev diagnoze uporabiti določanje HbA1c?

Empagliflozin pri zdravljenju kronične ledvične bolezni

25. 11. 2022

Znani so podatki predčasno končane raziskave EMPA-KIDNEY, ki so jo nedavno objavili v publikaciji The New England Journal of Medicine. V njej so raziskovalci proučevali varnost in učinek zdravljenja z zaviralcem SGLT2 empagliflozinom pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Kakšne so ugotovitve?

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

14. 11. 2022

Kaj je odkrila metaanaliza velikih randomiziranih dvojno slepih raziskav o povezavi med zdravljenjem s statini in verjetnosti za pojav mišičnih simptomov? Predstavljamo ključne ugotovitve raziskave, ki je bila nedavno objavljena v reviji Lancet.

Povezava telesne dejavnosti z vsebnostjo maščob v jetrih in inzulinsko rezistenco

25. 11. 2022

Kakšen vpliv imajo lahko odmori med sedenjem in čas izvajanja telesne dejavnosti na tveganje za kardiometabolne bolezni? Odgovor ponujajo rezultati nizozemske raziskave, objavljene v reviji Diabetologia. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Litija.

Kako izbira izraza vpliva na obravnavo?

28. 11. 2022

Bolnik s sladkorno boleznijo ali oseba s sladkorno boleznijo? Izraz, ki v ospredje postavlja bolezen in posameznika z njo označuje, ali izraz, ki na osrednje mesto postavi posameznika, hkrati pa morda odvzame težo bolezni? Svoj pogled na komunikacijsko dilemo je predstavila dr. Heather L. Rogers z Regionalnega inštituta za javno zdravje v Španiji.

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.