Medicinsko-tehnični pripomočki v luči novih smernic

26. 9. 2022

Damjan Justinek, dr. med., specialist interne medicine je predstavil uporabo medicinsko-tehničnih pripomočkov zadnje generacije pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Zakaj in kdaj je to dobro za bolnika? Kako izkoristiti vse možnosti tudi glede na omejitve ZZZS v klinični praksi?

Najbolj vroče teme na ESC 2022

27. 9. 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19. Piše doc. dr. Gregor Poglajen, dr. med.

Ne moremo si privoščiti dolgega čakanja na diagnozo

26. 9. 2022

Bolniki predolgo čakajo na pregled pri kardiologu in nato še na UZ-srca, zato je treba klasično paradigmo, po kateri zdravljenje sledi diagnozi, obrniti na glavo. Visok klinični sum za HFpEF ob specifičnih komorbidnostih zadostuje za takojšnjo uvedbo zaviralcev SGLT2, poudarja asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine.

Prepoznavanje novih tveganj

26. 9. 2022

Sistematična študija povzema izsledke svetovnih raziskav, ki zajemajo dokaze o povečanju števila novih zapletov in povečanih tveganj razvoja nekaterih bolezni in stanj pri osebah s SB1 in SB2. Predstavljamo povzetek študije.

Se obeta nov terapevtski razred za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2?

26. 9. 2022

Mehanizem inzulinske rezistence ostaja neciljana tarča danes razpoložljivih zdravil proti sladkorni bolezni tipa 2. Članek, objavljen v reviji Diabetes, poroča o razvoju zdravila, imenovanega PATAS, s tarčnim delovanjem na adipocite. Smo na pragu razvoja novega zdravila za obvladovanje inzulinske rezistence?

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.