Asist. dr. Simona Ferjan o evglikemični DKA pri zdravljenju z zaviralci SGLT2

Za bolj varno zdravljenje z zaviralci SGLT2

27. 6. 2023

Evglikemična diabetična ketoacidoza (DKA) je izredno redek zaplet zdravljenja z zaviralci SGLT2. Kako ta zdravila olajšujejo pojav evglikemične DKA, kakšna je njena klinična slika in kako ustrezno ukrepati ob njenem pojavu? Odgovarja asist. dr. Simona Ferjan, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Breme NAFLD za razvoj SB2

6. 6. 2023

Kakšna je povezava med nealkoholno zamaščenostjo jeter (NAFLD) in neugodnimi metabolnimi izhodi? Kakšen vpliv ima NAFLD pri posameznikih brez povečane telesne teže? Predstavljamo ugotovitve dveh svežih objav. Piše Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Hiperglikemija pri zdravilih proti raku

21. 6. 2023

Zaviralci imunskih nadzornih točk so uspešna terapija za zdravljenje rakavih obolenj, a moramo biti ob tem pozorni na hiperglikemijo, o čemer je na srečanju Srce in diabetes 2023 spregovorila Eva Podbregar Kolar, dr. med., specializantka interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Vrednosti glikemije skozi več desetletij in tveganje za demenco pri starejših s SB2

27. 6. 2023

Kakšni so optimalni glikemični cilji za zmanjšanje tveganja za demenco pri starejših ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2)? Odgovor so iskali v kohortni raziskavi, nedavno objavljeni v reviji JAMA Neurology.

Nezaželeni trio

29. 6. 2023

Debelost in sladkorno bolezen tipa 2 povezuje več mehanizmov, med katerimi ima pomembno vlogo vnetje. Kot kaže, bi lahko v prihodnosti vnetni kazalci pomagali pri izbiri zdravljenja. O povezanosti nezaželenega tria je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.