Možganska inzulinska signalizacija kot nova paradigma patogeneze sladkorne bolezni tipa 2

3. 10. 2016

Pri patogenezi inzulinske rezistence imajo pomembno vlogo tudi maščobne kisline in aminokisline, ne le glukoza. Na raven razvejenih aminokislin v krvi pa vpliva tudi možganski inzulin, katerega učinke še premalo poznamo.

Inzulin lahko prečka hematoencefalno bariero in se veže na inzulinske receptorje na različnih predelih možganov, kjer aktivira avtonomno živčevje in prek njega vpliva na različne periferne organe. Tako lahko na primer možganski inzulin, popolnoma neodvisno od plazemskega inzulina in plazemske glukoze, zmanjša jetrno glukoneogenezo, zavre lipolizo v perifernem maščevju in zniža raven razvejenih aminokislin v plazmi, ker poveča njihovo jetrno razgradnjo.

Znano je, da je raven razvejenih aminokislin v krvi tesno povezana z večjo incidenco debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. Z infuzijo razvejenih aminokislin so v eksperimentalnih pogojih že sprožili inzulinsko rezistenco.     

Inzulin intranazalno

Raziskovalci so predstavili poskus, kjer so aplicirali inzulin v možgane ljudi, in sicer intranazalno. Na ta način inzulin lahko prečka hematoencefalno bariero in vstopi v možgane, ne da bi imel sistemske učinke.

V raziskavi dr. Schererja so preiskovali 20 mladih moških brez sladkorne bolezni z zamaščenostjo jeter, ki so jim mesec dni vsak dan aplicirali 4 x 40 IU inzulina intranazalno. Aplikacija inzulina ni spremenila njihove teže, se je pa pomembno znižala raven kortizola.

Raziskovalci so upali, da bodo z intranazalnim inzulinom, tako kot pri živalskih modelih, znižali raven zamaščenosti jeter, česar niso opazili. Zaznali pa so nižje ravni razvejenih aminokislin v serumu, kar bi lahko pomagalo pri zmanjševanju inzulinske rezistence in omejevanju tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma olajšalo zdravljenje že obstoječe sladkorne bolezni.

Intermitentno stradanje

Druga zanimiva raziskava, ki so jo predstavili na letošnjem kongresu EASD, govori o zdravljenju zamaščenosti jeter s posebno obliko stradanja, s čimer zmanjšamo tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma olajšamo zdravljenje sladkorne bolezni.

Danski znanstveniki z dr. Helsetom na čelu so raziskovali pomen intermitentnega stradanja za vsebnost maščob v jetrih. Postavili so hipotezo, da nihanja v energijski oskrbi ugodno vplivajo na inzulinsko občutljivost in znižujejo vsebnost jetrnega maščevja. Vključili so 12 bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 in 11 debelih bolnikov brez sladkorne bolezni. Preiskovanci so v obdobju treh tednov intermitentno stradali, kar pomeni, da so lahko vsak drugi dan pili le vodo in nič jedli, na preostale dni pa so morali pojesti dvojno količino običajno zaužite hrane, saj je bil cilj, da ohranjajo enako telesno težo. V nadaljnjih treh tednih so prav tako vsak drugi dan stradali, na vmesne dni pa zaužili hrano po želji.

Po opravljenih testiranjih so ugotovili, da samo intermitentno stradanje brez izgube telesne teže ne izboljša občutljivosti za inzulin, se pa občutljivost za inzulin izboljša ob intermitentnem stradanju in zmanjšanju telesne teže. Intermitentno stradanje brez izgube teže pa zmanjša maščobno infiltracijo jeter, kljub ohranjanju prekomerne telesne teže.

Aktualni e-novičnik

Pandemije je konec, slovenske smernice imamo – kaj pa zdaj?

Najnovejša priporočila za preprečevanje in obravnavo diabetične noge

NSAR: recept za srčno popuščanje?

»Skoraj potisnili smo jih v motnje hranjenja«

Kaj bi morale piti osebe s sladkorno boleznijo tipa 2?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Novonastala sladkorna bolezen ob jemanju statinov?

23. 4. 2023

Kdaj in kako napotiti osebe s sladkorno boleznijo k diabetologu?

24. 3. 2023

ADA 2023: ključne novosti v obravnavi

22. 2. 2023

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

14. 11. 2022

Preboj v zdravljenju KLB

23. 3. 2023

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.