Doc. dr. Miodrag Janić o obvladovanju dislipidemije pri osebah s sladkorno boleznijo

O izzivih obvladovanja dislipidemije

21. 11. 2021

Kakšne so posebnosti v lipidnem profilu oseb s sladkorno boleznijo in katere ciljne vrednosti morajo dosegati, razloži diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana. Svetuje tudi, kako doseči boljšo adherenco pri zdravljenju in predstavi novosti v farmakoterapiji.

Kako lahko zaščitimo srčno-žilni sistem in ledvice?

21. 11. 2021

Kljub optimalnemu nadzoru dejavnikov tveganja pri osebah s sladkorno boleznijo ostaja večje tveganje za srčno-žilne dogodke in odpoved ledvic, zato je ključna neposredna zaščita teh sistemov, poudarja doc. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana. Tu imajo posebno mesto zaviralci SGLT2, ki so se izkazali zaščitni tudi na proces ateroskleroze.

Nacionalna raziskava: Odkrijmo sladkorno

21. 11. 2021

Znani so rezultati prve nacionalne raziskave v slovenskem prostoru, ki je odkrivala delež oseb s še neprepoznano sladkorno boleznijo tipa 2 in njihove značilnosti. Rezultate je na nacionalni konferenci o sladkorni bolezni predstavil soavtor raziskave Aleš Korošec z NIJZ. Pri katerih osebah je presejanje za sladkorno bolezen še posebej smiselno?

Sladkorna bolezen in epidemija covida-19

22. 11. 2021

Kako je potekalo vodenje sladkorne bolezni med epidemijo in kateri so ključni izzivi pri obravnavi oseb z že znano ali na novo odkrito sladkorno boleznijo ob covidu-19, je razložil diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med. Znani pa so tudi podatki o umrljivosti zaradi covida-19, ki jih je predstavil epidemiolog prof. dr. Ivan Eržen, dr. med., z NIJZ.

Novosti pri predpisovanju zaviralcev SGLT2

22. 11. 2021

Pripravili smo posodobljeno preglednico z novimi indikacijami za predpisovanje zaviralcev SGLT2, vključili pa smo tudi nove omejitve predpisovanja glede na oGF. Kdaj in kako lahko predpisujemo zaviralce SGLT2 pri sladkorni bolezni tipa 2, srčnem popuščanju in ledvični bolezni?

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja sladkorne bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Diabetes-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja sladkorne bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.